Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

sâmbătă, 8 martie 2008

NUMAI IMPREUNA CU IESEANUL INCEPAND DE LUNI 10 MARTIE.

8 Martie, "o raritate de zi"

Astazi se implinesc 188 de ani de cand s-a nascut Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Romane Unite. Concret, Cuza a domnit intre 1859 - 1866.
La 5 ianuarie, la Iasi, Cuza este ales domn al Moldovei, iar, nu peste multe zile, pe 24 ale aceleiasi luni, la Bucureşti, tot el este ales domn al Tarii Romanesti. Astfel, românii "foarte atenti la litera legii impuse din afara", deşi nu au călcat dorinţa marilor puteri de a avea două ţări cu doi domnitori, două conduceri, două parlamente, profitând de absenţa precizării ca aceşti domnitori trebuie să fie persoane diferite, au ales deliberat şi calculat pe unul şi acelaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Imediat dupa aceasta decizie, Cuza realizeaza unirea efectivă a Principatelor Române.
Dar cine isi mai aduce aminte astazi de Alexandru Ioan Cuza? Cine isi mai aminteste de legile realizate de el si implementate in acelasi timp?
De amintit ca domnitorul Cuza, rasturnat, daca putem spune astfel de "monstruasa coalitie" a luat drumul exilului si s-a stins in Germania, la Hedelberg in anul 1873.
"La Vulturi", povestire a copilariei
Astazi a murit in anul 1961 Gala Galaction, unul dintre primii traducatori ai Bibliei in limba romana.Cred ca fiecare dintre noi isi aminteste de povestirea lui Grigore Pisculescu, pe numele lui adevarat, "La Vulturi". Aceasta, alaturi de "Puiul", scrisa de Voinesti sunt printre primele povestiroare care mi-au incantat copilaria. Cine isi mai aminteste astazi de sferinta Agripinei? In scoala aceste povestiri nu se mai predau, de recomandat elevilor nu se mai recomanda. Fara comentarii!!!
Nicolae Balcescu, cap al revolutiei pasoptiste
Astazi, dar in urma cu 160 de ani, in locuinta lui Balcescu din Paris a avut loc o intalnire a revolutionarilor romani. Aici s-a decis declansarea Revolutiei de la 1848. Cartile scrise de Nicolae Balcesu, dar si de pasoptisti, minti luminate, sunt astazi mancate de praf si uitate prin subsolurile bibliotecilor. Nici gimnaziul, nici liceul, nici facultatea nu mai aminteste macar de tinerii pe atunci, fiindca vorbim de jumatatea secolului al XIX-lea, care au last mostenire neamului istorii, cazanii.
8 Martie, ziua frumusetii
Tuturor femeilor din lume, nu pot decat sa le port etern respectul, sa le urez sanatate si sa le amintesc faptul ca sunt create din coasta lui Adam, intaiul fiu al omenirii.
O primavara plina de soapte gingase, ca urare pentru toate femeile lumii.
Powered By Blogger