Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 28 martie 2012

Expozitia: Traditii si credinte Pascale

In perioada 29 martie - 9 aprilie Moldova Mall gazduieste expozitia „Traditii si credinte Pascale”. Vizitatorii expozitiei organizate in galeria centrala de la parter se vor intalni cu vechile traditii si obiceiuri pascale practicate in satele din Suceava si Iasi.
Vor participa mesterii populari ce vor expune oua incondeiate, pictura naiva, picturi pe coaja de copac, ornamente, icoane, troite si linguri sculptate. Printre acestia se numara: Vasilena Darie, Ciobanu Ghiorghe, Olanuta Florin, Sosu Alexandra, Apalaghiei Sonia, Filoteia Drajmici, Valy Isopescu. De asemenea va fi si o expozitie de pictura icoane semnate de: Acasandrei Valentina, Moraru Andreea, Ciobanu Lucian, Tanase Costel.
Mesterii populari vor dezvalui vizitatorilor valori ale artei populare si culturii romanesti vizand cunoasterea, respectarea si pastrarea valorilor culturale, traditiilor si obiceiurilor poporului roman. Elementul central al expozitiei va fi o masa pe care vor fi asezate la mare cinste bunatati traditionale cu care se merge la sfintit in Noaptea de Inviere.
In acelasi timp pe toata durata expozitiei, mesterii populari ii vor invata pe toti cei care doresc, tehnica veche a incondeierii oualor, simbolistica, modul de preparare al vopselelor si le vor povesti cu mult drag despre obiceiurile si traditiile populare specifice Sarbatorilor Pascale. Mai mult, vor fi expuse oua pictate de copii de la diverse gradinite din Iasi.
Expozitia va fi vernisata joi, 29 martie, ora 16:00 si va fi prezntata de muzeograful Ovidiu Focsa.

Oua incondeiate din Satul Paltinu, Comuna Vatra Moldovitei, Suceava.

GRIGORESCU - ARTA SACRA, IASI, 29 MARTIE, h 17, MUZEUL UNIRII

Expoziția de icoane
”GRIGORESCU – ARTĂ SACRĂ”

Complexul Muzeal Național ”Moldova” Iași – Muzeul Etnografic al Moldovei, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Mănăstirea Agapia, județul Neamț, anunță vernisajul expoziției de icoane - ”GRIGORESCU- ARTĂ SACRĂ”, care va avea loc joi, 29 martie 2012, ora 17.00, la Muzeul Unirii, din str. Lăpușneanu nr. 14.
Anual, în perioada pascală, Muzeul Etnografic al Moldovei organizează o expoziție de artă sacră. În acest an, publicul este invitat să viziteze o expoziție de excepție ce prezintă colecția de icoane Nicolae Grigorescu a Mănăstirii Agapia.
Icoanele, realizate de celebrul pictor în perioada 1859 - 1861, părăsesc pentru prima dată mănăstirea Agapia, Neamt, pentru a oferi publicului ieșean un adevărat regal expozițional.
La vernisaj va participa Înaltpreasfinția Sa Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și stareța Mănăstirii Agapia, Stavrofora Olimpiada Chiriac, împreună cu o parte din soborul mănăstirii.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 martie – 29 aprilie 2012.
În aceeași perioadă, în parcul Muzeului Unirii va putea fi vizionată și expoziția foto de autor „PRECUM ÎN CER AȘA ȘI PE PĂMÂNT". Călătorie foto prin lumea ortodoxă românească” a artistei Cristina Nichituș Roncea.

Casandra Hauşi şi Nicolae Piţiş - la IASI - la ATENEU - DE FLORII

Interpreta Casandra Maria Hauşi şi rapsodul Nicolae Piţiş vor susţine, în perioada următoare, două concerte sub titlul „Doina - Horea Lungă - cântec arhaic românesc din Maramureş”, la Bucureşti şi Iaşi. Concret - in ziua de Florii - duminică, 8 aprilie 2012 incepand cu ora 18.00, la Ateneu Tătăraşi din Iaşi va fi spectacolul Casandrei Mariei Hausi si al rapsodului popular Nicolae Piţiş. Acesta este începutul unui turneu de promovare a albumului „Doina”, care va include, printre altele, oraşele Hunedoara, Braşov şi Bistriţa. Artiştii încearcă, astfel, să aducă în atenţia iubitorilor de folclor, de traditie - horea lungă din Maramureş, cu atât mai mult cu cât, în noiembrie 2009, doina a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Powered By Blogger