Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

vineri, 24 februarie 2017

Vrancea - 26 februarie - 1 martie 2017, Târgul Mărțișorului ... la ediția a VIII-a

Reprezentanții Consiliului Judeţean Vrancea şi cei ai Centrului Cultural Vrancea, vor organiza în cadrul sărbătorilor dedicate sosirii primăverii ... Târgul Mărţişorului.

În parteneriat cu Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, târgul ajuns la cea de a VIII-a ediţie, se va desfăşura în perioada 26 februarie -1 martie 2017.
Evenimentul urmărește tradiția ultimelor târguri organizate de Centrul Cultural Vrancea, dând în continuare publicului posibilitatea de a se întâlni cu o ofertă bogată prin unicitatea și diversitatea mărțișoarelor.
Vor fi prezenţi meşteri populari şi producători tradiţionali din localităţile: Nereju, Soveja, Mărăşeşti şi Focşani şi care vor expune mărţişoare tradiţionale dar şi alte produse tradiţionale pe esplanada sălii Balada din Focşani.

Mărțișor, Mărțișug sau Marț, obicei de 1 martie consemnat de etnologii începutului de secol XX, era prezent nu numai la români, dar și la bulgarii și albanezii din Balcani. Obicei pe care țăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor și a nenorocului. Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb și roșu ca să fie feriți de boală, pe care aceștia îl legau după 12 zile în pom ca să fie pomul roditor, iar vitelor li se agăța fir roșu cu alb ca să fie sănătoase și la fel, bune de rod. Preluată de lumea urbană și devenită modă, firul de bumbac devenit fir de argint sau de aur, purtat drept colier și podoabă, ținut la piept, primit ca suvenir și mai nou cadou, povestea mărțișorului supraviețuiește în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb și roșu până la mărțișorul virtual. 
Sursa: Muzeul Național al Țăranului Român


Powered By Blogger