Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 15 februarie 2017

Colinele Iaşului încărcate de tradiţie – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21 și 3 minute, 16.02.2017)

În emisiunea de săptămâna aceasta, poposim în vetrele etnofolclorice Osoi, comuna Comarna și Miroslva din Județul Iași, localităţi care au în comun mărci identitare ale culturii populare româneşti, unde zace de sute ani zestrea inaintaşilor. Concret, în Osoi, dialogăm cu pictorul naiv, Maria Lupu, care-şi deschide sufletul, ca pe o carte, în faţa domniilor voastre, ascultătorii fideli ai Radio Iaşi… şi vă invită ca urmărind emisiunea să-i cunoşteţi povestea. Povestea ei poate fi povestea fiecăruia dintre noi care împărtăşeşte acceaşi iubire şi dragoste faţă de lucrurile sfinte, primite de la străbuni. Lucrările domniei sale, se evidenţiază nu doar prin tematică şi cromatică, ci, mai ales, prin inspiraţie, creativitate şi dăruire divină. Tablourile sunt inspirate din viaţa reală şi filtrate prin propria conştiinţă, de creator, luând realitatea şi metamorfozând-o în … Car cu boi, Casa lui Moș Gheorghe, Pe prispa casei, Leana cu fusul, Vraja viorii, La drum iarna, Prins cu mâța în sac, Amintiri din sat, Fântâna din deal, Tăietorul de lemne, Hoinar, Fântâna din deal, Vara la câmp, Izvorul din butoi, La izvor, Satul de altădată, Claca etc..




 În a doua parte a emisiunii, intrăm în incinta Muzeului de Etnografie din Miroslava și Dumitru Constantin Bunea, profesor de istorie, ne derulează evenimentele premergătoare înfiinţării muzeului, unde, din proprie inițiativă, cooptând şi aripa tânără a liceului, pune bazele actualului muzeu… născut prin munca şi efortul susţinut din mai multe părţi.
Pentru a respecta munca depusă de iniţiatori, rolul nostru moral este de a-i promova şi a-i face cunoscuţi, iar al autorităţilor locale de a se focaliza pe acest punct muzeal prin atragerea de fonduri europene pentru modernizarea şi extinderea acestui valoros punct etnografic.







Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger