Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

marți, 28 februarie 2017

Tezaurul antic al țării va fi expus în Bârlad, în incinta Muzeului „Vasile Pârvan”

Concret, în perioada 5 martie - 23 aprilie, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad va adăposti, în 50 de vitrine speciale, o mare parte din tezaurul țării noastre.

La vernisajul expoziției va participa Mircea Mamalaucă, alături de custodele colecției și de Ernest Oberländer – Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, organizatorul expoziției. Vizitatorii vor putea admira obiecte din mai multe tezaure printre care tezaurul de brățări dacice descoperit în munții Orăștiei, tezaurul de piese din aur și argint din perioada dacică de la Bunești Averești, tezaurul de la Cucuteni-Băiceni, tezaurul de la Sâncrăieni, renumit prin cupele de argint realizate cu influențe greco-romane, tezaurul de la Apahida, cu obiecte din aur și argint germanice cu pietre prețioase și semiprețioase, dar și din celebrul tezaur de la Pietroasele - „Cloșca cu puii de aur”.


     
                                                                                                    D. Ș.

ORIGINEA MĂRȚIȘORULUI

Matronalia
Majoritatea etnologilor consideră că tradiția mărțișorului este de sorginte latină, romanii venerându-l în această zi pe zeul războiului, Mars. Privit din această perspectivă, șnurul mărțișorului se poate explica prin împletirea culorii roșu, culoare a vieții și a victoriei în luptă, cu albul, simbol al începutului și totodată al morții posibile, sugerată de inițierea campaniilor militare din Idele lui Marte. Tot la 1 Martie, Imperiul Roman sărbătorea Matronalia, zi în care bărbații ofereau daruri soțiilor și mamelor.









Foto - D. Ș.

Powered By Blogger