Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 9 martie 2017

Împletirea meşteşugurilor, educaţiei şi muzicii populare într-un mărţişor tradiţional – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21 și 3 minute, 09.03.2017)

În emisiunea de astăzi ne-am propus să începem călătoria făcând o incursiune în geneză, la facere, la modelarea lutului, unde creatorul se identifică cu opera sa, lutul fiind instrumentul care se lasă mângâiat, modelat, prinzând formă în mâinile meşterului… materia primă o reprezintă ţărâna, iar forma finită o reprezintă sufletul şi imaginaţia creatorului. Părăsind lumea lutului şi a creaţiei, vom străbate drumul în lung şi în lat, poposind în oraşul marelui pictor Ştefan Luchian, completând registrul tradiţiilor cu o pagină dedicată educaţiei, întrucât, omul trebuie să-şi depăşească, prin raţiune, cu ajutorul educaţiei… starea primordială de lut, pentru ca, în final, totul să se termine într-o atmosferă de veselie unanimă, unde muzica să se scrie pe un portativ cu un viitor strălucit care are ca scop evidenţierea şi promovarea tradiţiilor neamului.             
Întâi, în emisiunea noastră, poposim acasă la meșterul ceramist Gheorghe Magopăț din localitatea Marginea, Județul Suceava. Împreună cu modelatorul lutului, aflăm povestea ceramicii negre de Marginea ale cărei începuturi datează de pe la anul 1500.       

 Imediat după, mergem în localitatea Ștefănești din Botoșani și pășim în incinta Liceului Ștefan D. Luchian. Aici, cu director, profesor de muzică, Elena Marineac, vorbim despre tradițiile specifice zonei, tradiții pe care elevii liceului le promovează la manifestările culturale din județul Botoșani și nu numai. Concret, în liceu, de câțiva ani, funcționează Formația Hora, grup constituit din elevii liceului. Ansamblul, în ultima perioadă, a participat la manifestările - Festivalul Internaţional al Cântecului, Jocului şi Portului Popular, Botoșani, 2016; Festivalul Național "Muguraș Săuceștean", Bacău, 2016; Festivalul – Concurs Județean - ,,Pe Urmele Tradiției”; Festivalul Național de Folclor - ,,Cânt și joc pe plai dobrogean” etc.

Un alt popas, pe care-l facem în emisiunea de săptămâna aceasta, este în comuna Bălușeni, mai exact în satul Zăicești. Intrăm, în Zăicești, în atelierul de lucru al meșterul popular Stan Dănuță. Meșterul popular făurește: opinci, măști populare, dar și toate obiectele necesare recuzitei alaiurilor din perioada sărbătorilor de iarnă. Acasă la meșterul popular Stan Dănuță ne-am întâlnit și cu Adelina Cristina Loghin, în vârstă de 13 ani, din clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale din satul Cristești, sat învecinat cu Zăiceștiul. Adelina Cristina Loghin este pasioantă de cântecul popular, iar în ton cu acesta, îmbracă un costum popular vechi, costum primit cadou chiar de la meșterul Stan Dănuță. În ediția din seara aceasta a emisiunii Tradiții îi ascultăm povestea și aflăm care sunt obiectivele pentru următorii ani… în ideea că viaţa îi va surâde şi-i va deschide drumul spre muzică devenind un interpret autentic de muzică populară, care să ducă pe culmi înalte cântecul, costumul, tradițiile specifice județului Botoșani.




Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger