Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

marți, 30 septembrie 2008

Fiorentina - Steaua, meci de foc

Buna seara! Aici stadionul Artemio Franchi! Confruntare intre doua echipe de calibru ale Europei. Fiorentina si Steaua Bucuresti. La Fiorentina joaca un roman. Inainte de a ajunge in Italia a jucat la Dinamo Bucuresti. Aceasta din urma a fost, este si va fi "rivala de moarte" a Stelei Bucuresti. Ne aducem aminte de acest roman, ca intr-o anumita perioada a vietii, (stim de prin ziarele nationale) cum isi palmuia nevasta. Orice microbist si orice cititor de ziare isi aminteste de Adrian Mutu in aceasta ipostaza. Bineinteles nu uitam nici episodul "COCAINA"! Incontestabile calitatile lui de fotbalist, vezi golul cu Cehia, dar patate cu cocaina, patate cu palmute aplicate fostei neveste. A trebuit ceva timp pentru a se maturiza si, normal, pentru a face declaratii soc: "Dau gol Stelei şi-l dedic dinamoviştilor!". Domnule Adrian Mutu macar de-ar fi inscris in Cupele Europene Dinamo goluri cate meciuri are Petre MARIN cu Steaua, unde? normal, in cupele europene, noi, cei multi, eram de acord!!! Dar Dinamo este absenta de pe scena fotbalistica europeana. Buna seara, aici stadionul Franchi, Steaua spulbera Fiorentina ...scor, 2-0, si chiar daca n-ar fi asa, ... Mutu a trebuit sa ajunga la Fiorentina sa joace in Championes League ... de ce nu a facot-o la Dinamo? De apreciat stelistii ca nu dau replici si isi respecta adversarul.

joi, 25 septembrie 2008

ARMENII DIN BOTOSANI – TRECUT, PREZENT SI VIITOR

BISERICA ARMEANA DIN IASI.






Dumitru Serban: Sîntem la Botosani, mai exact în sînul Comunitatii Armene de aici si stam de vorba cu Doamna Viorica Popa, presedinta Consiliului Parohial al Bisericii Armene. Prezentati-ne Comuni­tatea Armeana din Botosani. Cîti membri are aceasta? Cîti a avut in momentul cînd a poposit la Botosani?
Viorica Popa: Nu stiu exact numarul armenilor care s-au statornicit de la începuturi la Botosani, dar stiu ca la anul 1884 erau doua mii de armeni în acest oras. Din pacate, în acest moment în Botosani mai traiesc patruzeci si doi de armeni. Tinînd cont de faptul ca mai sînt si casatorii mixte, putem spune ca sînt optzeci si doi.

D.S.: Vorbiti-ne despre Bisericile Armene din Botosani. În ce ani au fost acestea construite?
V.P.: Armenii, cînd se stabilesc într-un loc îsi fac în primul rînd un loc de rugaciune. Astfel s-a întîmplat si la noi în Botosani. In anul 1350, precum spune traditia, dar si documentele unor istorici, noi am avut in tîrgul Botosanilor o biserica ce poarta si astazi hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Acum, aceasta biserica este în restaurare. La anul 1560, Comunitatea Armeana fiind foarte mare, s-a luat decizia construirii unei alte biserici, nu departe de prima, chiar pe aceeasi strada (n.a. Strada Armeana). Concret, este vorba despre Biserica „Sfînta Treime“. Cimitirul armenesc a fost în curtea Bisericii „Sfînta Maria“ si în anul 1885, prin grija si donatia Doamnei, fie iertata, Ana Pruncu, se construieste capela actualului nostru cimitir „Buna Vestire“ situat pe strada Eternitatea.
În anul 1991, la Biserica „Sfînta Treime“ cade turla mare, iar apoi este consolidata, însa, ni s-a spus de la Ministerul Culturii ca pîna vom obtine fonduri pentru restaurarea ei este posibil ca aceasta, de la 1350, sa cada si ea, de aceea, toate demersurile si fondurile au fost alocate pentru restaurarea Bisericii construita în anul 1560.
Asadar, Biserica de la 1350 nu arata precum arata astazi. La 1401, cînd Alexandru cel Bun a dat hrisov domnesc de recunoastere a armenilor din Moldova si ne da dreptul sa avem un episcop exista aceasta biserica avînd naosul actual, iar în urma sapaturilor arheologice realizate în urma cu patru ani s-au gasit fundatiile acestei biserici. Mai tîrziu, în anul 1625, aceasta este restaurata, iar la 1775 se adauga prid­vorul, care ulterior devine pronaosul bisericii. Un an mai tîrziu se adauga turnul clopotelor, iar la 1825 este restaurata în întregime. Restaurarea a constat în montarea unui candelabru, refacerea picturii, reali­zarea unor tencuieli exterioare. Acestea ascund partea veche a bisericii. De exemplu, în aceasta perioada am descoperit usi foarte frumoase, geamuri bizantine, care au fost construite în anul 1500.

D.S. Astazi, în anul 2008, se mai oficiaza Sfînta Liturghie în Biserica Armeana din Botosani.
V.P.: Cu contributia Consiliului Local s-a re­staurat paraclisul bisericii, unde si astazi facem slujbele. Avem un preot care o data pe luna dar si la sarbatorile mari oficiaza Sfînta Liturghie în Biserica „Sfînta Maria”. Domnia sa , preotul Radu Holca, este si preotul Manastirii Zamca si este si secretar la Episcopia Armeana din Bucuresti, deci, va puteti imagina ca mai mult de atît nu s-ar putea.

D.S. Stim ca poporul armean este primul crestinat din lume …
V.P.: În anul 301 Grigore Luminatorul crestineaza poporul armean sub domnia regelui Tîrdat. Acesta din urma a fost primul crestin. S-a botezat, iar apoi crestinismul a devenit religie de stat.

D.S.: Cum va simtiti ca facînd parte din Comunitatea Armeana din Botosani si în acelasi timp ca fiind cetatean al primul popor crestinat dupa Domnul nostru Iisus Hristos?
V.P.: Eu sînt crescuta de o bunica si ca orice copil crescut de bunici, sigur ca am fost educata în traditia acestei biserici. Mergeam în fiecare duminica la Sfînta Biserica cu bunica, iar seara, alaturi de ea ne rugam la Bunul Dumnezeu si astfel s-a creat o legatura destul de puternica cu Dumnezeu si legile bisericii.
Bunica ne spunea foarte multe legende si povesti despre poporul armean. Tot timpul cînd vorbea de armeni plîngea. Era o femeie foarte credincioasa. Plînsul ei era accentuat si de faptul ca îsi pierduse în primul razboi mondial sotul, bunicul meu, iar în cel de-al doilea fiul Luca, unchiul meu, care a cazut la Cotul Donului. Tot timpul cînd venea de la biserica, în cazul în care nu mergeam cu ea, o întrebam: Ce-ai facut bunico la biserica?
Am facut parastas pentru Cristea, pentru Luca.
Tot timpul m-a învatat ca în momentele de frica sa spun în gînd Tatal nostru. Toate acestea devin obisnuinte si nu poti sa renunti la niste lucruri care tin de religie, de traditia poporului din care vin parintii tai.

D.S.: Dumneavoastra ati fost în Armenia?
V.P.: Nu si regret.

D.S.: Ati vrea sa ajungeti în Armenia?
V.P.: As vrea foarte mult si sa stiti ca sufar de cîte ori aud vorbindu-se despre Armenia. Chiar astazi dimineata (n.a. – duminica, 10 august 2008) am urmarit stirile cu evenimentele din Georgia.

D.S.: Armenia e vecina.
V.P.: Chiar prin Armenia s-au dirijat plecarile unor straini, chiar si români care se aflau în vizita în Georgia. Toate acestea te dor si te îngrijoreaza.

D.S.: La începutul secolului XX pentru Armenia a fost foarte dificil. În acea perioada a fost un exil pentru locuitorii acestei tari.
V.P.: Noi, botosanenii, ne tragem din primele exiluri, de aceea va spuneam ca Alexandru cel Bun a primit în repetate rînduri, în 1417, atît în iulie cît si în septembrie, colonii întregi de armeni care veneau în România pe la Caffa. Despre genocidul din 1915 pot spune ca are si acesta ca baza acelasi conflict ca si celelalte anterioare.
Nu demult, am citit, Momoriile unei deportate armence, Captanian, care a luat parte la ce s-a întîmplat atunci împotriva armenilor. Descrie groaza, cum au fost alungati din casele lor. Le-au ramas în Armenia casele, lucrurile si au fost dusi în convoie cu carute însotite de soldati. Chiar baiatul acestei doamne, care a scris cartea, avea cinci ani cînd i-a fost luat mamei, iar sotul a fost deportat o data cu barbatii. A fost îngrozitor!
În acest context, majoritatea armenilor erau obligati sa treaca la islam, cei care acceptau erau scutiti de aceste chinuri, dar marea majoritate nu a acceptat si a trebuit sa treaca prin chinuri.

D.S.: Deportari au fost în foarte multe perioade ale istorie si în foarte multe state. De ce toate acestea împotriva omului?
V.P.: Dorinta de expansiune a unor popoare numeric superioare. Teritoriile statelor mici, fiind foarte bogate au fost rîvnite de catre cei mari. Armenia, astazi, este o tara foarte mica si cu populatie putina, dar este o tara foarte bogata. Armenii sînt oameni foarte inventivi. Televiziunea color porneste de la un armean, cogniacul de Erevan, vinurile, mirodeniile, caisul a fost cultivat în România pentru prima data de armeni, iar samînta de acolo a fost adusa. Sînt foarte priceputi si la comert, dar tara a fost rîvnita.

D.S.: Cum vedeti astazi Armenia? Sînteti armean­ca, sînteti la cîteva mii de kilometri departare.
V.P.: Nu am fost în Armenia dar am vorbit cu foarte multa lume care a fost si pe oricine aud ca a fost întreb: Ce este? Cum este? Armenia azi e o tara frumoasa, este o alta cultura. Foarte multi prieteni care au fost mi-au povestit ca în momentul cînd au ajuns în Armenia s-au simtit într-o alta lume. Este o lume a Orientului si sigur ca aceasta a fascinat întotdeauna.

PUTETI CITI INTERVIUL SI PE:

http://www.araratonline.com/Viorica_Popa_Botosani.html







BISERICA ARMEANA DIN IASI.

vineri, 19 septembrie 2008

Doar Vaslui Si Urziceni. RESTUL BLAZARE, RUSINE. NO COMENT!

Asadar, FC Vaslui si Unirea Urziceni si-au amintit ca au de respectat blazonul LIGII I si ca nu au ajuns in CUPA UEFA "pe blat". Acest lucru l-au demonstrat prin faptul ca au scos doua rezultate de egalitate, ce e drept, albe, dar foarte utile. De cealalta parte, Rapid, Dinamo si Poli Timisoara, ce e drept au luat goluri putine, insa au pierdut. Nu avem ce comenta, la cat au investit in echipa, salarii, adversarii de aseara - Wolfsburg, NEC Nijmegen, Partizan Belgrade - trebuiau spulberati. Spulberati si la propriu si la figurat. Astfel, cele 3 echipe romanesti au fost atipice, blazate, chiar prea calme pentru nivelul competitiei. Nici antrenorii, nici patronii, nici macar jucatorii, care nu au avut deloc determinare in joc, nu se gandesc la faptul ca trebuie sa aduca puncte fotbalului romanesc si in acelasi timp trebuie sa faca performanta. Sincer, in aceste momente, nu mai conteaza daca esti dinamovist, stelist sau rapidist. Interesul este al tuturor. Noi, cei din fata televizoarelor vrem sa ne bucuram o data cu voi, da cu voi, fotbalistilor de tinichea. Ne faceti de ras in Europa, "in Europa Natiunilor, Europa Ratiunilor", atat cu jocul vostru "de maidan, de parca ar fi pe islaz" si garantez ca acolo veti gasi fotbalisti mai capabili ca voi, dar nu au si nu au avut sansa (SANSA), cat si cu comportamentul suporterilor needucati. Lasati-va de fotbal!

miercuri, 17 septembrie 2008

Clujul fastuos

Echipa de fotbal din Cluj cu nume de "ceferista" a facut furori, ieri, 16 septembrie pe Olimpico. Desi anticipasem un scor alb, 0-0, nu putem decat sa ne declaram multumiti de jocul, scorul echipei lui IOAN ANDONE. Acesta din urma nu mai e seful acesteia dar el a creat-o.
Somptuoase, fastuoase sunt titlurile din ziarele locale, nationale si internationale.
Scor final, A S ROMA - C F R CLUJ: 1-2.
Preconizez, de azi, 17 septembrie ''08, scorul cu CHELSEA: 0-0.
Ne-a cam lasat masca echipa din Cluj prin jocul surprinzator, prin golurile marcate, prin soliditatea ei. FELICITARI!!!

marți, 16 septembrie 2008

Pronostic

CU O ORA INAINTE DE MECI: 20,45.
AS ROMA - CFR CLUJ: 0-0!

Meciuri de foc IN UEFA SI CHAMPIONS LEAGUE

In plin scandal, fotbalul romanesc se poate salva de la catastrofa, normal, numai intr-o oarecare masura. Acest lucru poate fi realizat doar printr-o evolutie buna a echipelor romanesti in Cupa UEFA, respectiv C L. Asadar, astazi, 16 septembrie, incepand cu 21,45, CFR CLUJ va juca in capitala Italiei cu A S ROMA. Clujul, in urma plecarii lui Ioan Andone este intr-o degringolada totala. Cine este noul antrenor? Totusi, tinand cont de faptul ca CFR CLUJ merge la Roma din postura de campioana a Romaniei, ne putem astepta macar la un meci de egalitate (0-0 sic!!!), chiar daca nu stim cine este cel care face strategia meciului. Poate (e un bun parior!) pariaza pe AS ROMA si isi umple buzunarele!?!

Steluta si procentele neaduse de Dinamo

Echipa lui Lacatus (aha, aici este un antrenor!) joaca in Ghencea, miercuri, 17 septembrie, ora, normal aceeasi ora ca doar sunt meciuri de CHAMPIONS LEAGUE. Pacat, mare pacat, Dinamo, rivala de moarte a Stelutei, nu a trecut niciodata pe aici. Nu a calcat niciodata pe iarba plina de naturalete si zbucium etern parca a acestei competitii! A avut sansa anul trecut, dar Lazio Roma i-a calcat in picioare, desi, au avut sansa. Degeaba ai sansa, te intalnesti cu ea daca nu stii sa-i strangi mana cu un anumit fler. Important este sa ajungi acolo si mai apoi sa vorbesti. Astfel, fiindca am amintit de Dinamo, ideal ar fi sa-i uram mult noroc in meciul pe care-l va disputa joi, 18 septembrie, incepand cu ora 20,45 (aha - ora de CUPA UEFA) cu Nijmegen (cine mai sunt si astia?). In concluzie, chair daca sunt rivale pe plan intern, Steaua o ajuta foarte mult pe Dinamo pe plan extern: ii ofera posibilitatea sa joace in Europa. Cum aceasta? Aducand puncte si pentru ea. Siti voi meciurile acelea castigate de Steluta.

"Rapid intra rapid in joc"

Echipa condusa de Peseiro are noblete, dribling, pase, dar nu are goluri, nu marcehaza. Si ce urat e fotbalul fara goluri!!! E ca o piesa de teatru fara actori! In meciul de UEFA de pe TVR 1, de joi, de la ora 20,00, Rapid va intalni pe Wolfsburg. Mai tot timpul am fost in fata echipelor nemtesti, speram ca Peseiro sa alinieze echipa perfecta si sa vina cu o victorie din Germania.

Hamburg e leader, Urziceni deasemenea

Un alt meci destul de important pentru fotbalul romanesc este si cel dintre Hamburg si Unirea Urziceni. Tinand cont de faptul ca in ultimul meci din campionat a invins, printr-un joc perfect, pe Rapid Bucuresti, Urziceniul are sanse mari sa vina cu un egal de la leaderul Germaniei in acet moment. Succes lui Dan Petrescu, dar si echipei acestuia.

Vaslui vs Slavia Praga - 20,15

Echipa antrenata de Hizo si patronata de fostul arbitru international Adrian Porumboiu joaca si ea in UEFA. ASADAR, DUPA UN PARCURS EXCELENT IN CUPA UEFA INTERTOTO, Vasluiul joaca cu fosta adversara a Stelei din Grupele Champions League, Slavia Praga. Ne amintim, cu tristete, ca am luat bataie de la praghezi. A fost o bataie cu iz kafkian. Important e ca am trecut pe acolo, iar apoi am facut egal la Bucuresti. Cu siguranta, ca Vasluiul va fi Surpriza cupei UEFA. Prognostic: 1-3. Deasemenea, tot joi, dar de la ora 20,45, Timisoara se va confrunta cu Partizan Belgrad. In plin scandal, unde sunt culorile, unde nu sunt, ale clubului normal, unde e palmaresul? e nu e? cine e patron? cine e Jmenar? cine nu? Timisoara are sansa sa demonstreze ca e o echipa lucida si poate aduce fotbalului romanesc victorii, puncte, implicit, accede in Grupele UEFA.

IMAGINATI-VA FAPTUL CA TOATE ACESTE ECHIPE ALE NOASTRE NU VOR CASTIGA SAU NU VOR ADUCE PUNCTE CE SE VA INTAMPLA PESTE 2-3 ANI? ATUNCI, PESTE 2 ANI, PUNCTELE ADUSE ACUM (PUTINE, MULTE?), IN ACESTE MECIURI SE VOR IMPARTI LA PARTICIPANTELE TOT DE ACUM. CONCRET,VOM MAI FI PREZENTI IN EUROPA? VOM CONTINUA SA JUCAM PE MARILE STADIOANE ALE LUMII? SAU VOM REVENI PE MAIDANELE VASLUIENE, TIMISORENE, BUCURESTENE!

luni, 8 septembrie 2008

Nationala nimanui ... ...

Fotbalul este un joc placut, un joc unde trebuie sa-ti pastrezi echilibrul si in acelasi timp sa-l si respecti. Dupa ultimul meci din preliminariile Campionatului European de Fotbal, cel cu Bulgaria, cand am luat-o pe cocoasa, nationala de fotbal a Romaniei nu a aratat mai nimic. Driblingul lipseste, pasele decisive lipsesc, actiunile colective sunt absente. A urmat egalul cu Franta, iar apoi egalul cu Italia. Doua meciuri foarte urate, jucatorii stersi, antronorii deasemenea. Dupa aceste doua egaluri, sa-i multumim lui Robben ca si-a facut mila de noi toti si nu a introdus mingea in poarta lui Lobont de cateva ori. Cu siguranta ca atunci ar fi fost cea mai jenanta infrangere din istoria fotbalului romanesc. A urmat o victorie la limita cu Letonia, un amarat de penalti... un amical doar. Ehhh! ... rosteste Piti. Astazi, traim cu amarul unui 0 la 3 acasa cu Lituania. Fratilor fotbalul se joaca pe goluri inscrise si atat. Fratilor indepartati-va de nationala de fotbal si fiti atenti si la alte sporturi, mai exact, la nationala de handbal feminin, esec total si acolo, singurele echipe care ne-ar bucura cat de cat, baschet, popice etc. O fi el fotbalul un microb dar nu merita sa-i dedicam atatea pagini, atatea spoturi, atata energie, atata munca prestata de cei din jurul unei nationale, de exemplu, a Romaniei. Pentru ce? Un rusinos scor de 0-3 acasa. Cu cine? Cu Lituania. Concret, ultimile 5 meciuri oficiale alea nationalei sunt invaluite de esec, de cadere, de subteran, 3 infrangeri si 2 egaluri. Fugiti de nationala ca nu merita atentia. In curand va fi nationala nimanui!
Powered By Blogger