Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 20 februarie 2019

Sărbătoare în Comunitatea Rușilor Lipoveni din România - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 20.02.2019)


         În ediția de astăzi a emisiunii noastre vorbim despre o serie de manifestări dedicate Zilei Comunității Rușilor Lipoveni din România, acțiuni desfășurate, duminică, 17 februarie, în Rădăuți, județul Suceava. Anul acesta, la 12 februarie, s-au împlinit 29 de ani de la recunoașterea personalității juridice a Comunității Rușilor Lipoveni din România. Cu acest prilej, duminica trecută, în Rădăuți, am asistat la un frumos spectacol cultural-artistic dedicat Zilei Comunității, dar și la vernisajul expoziției de fotografii și documente dedicate aniversării a 100 de ani de la proclamarea Marii Uniri.

          În dimineața zilei de duminică am participat la prezentarea romanului Ambasadorul invizibil, de Nichita Danilov, volum aflat la ediția a II-a, apărut în seria Top 10 Plus a Editurii POLIROM din Iași, în luna decembrie a anului trecut.

          După lansarea romanului scriitorului Nichita Danilov am asistat la prezentarea Broșurii - Centenarul Marii Uniri. Etnicii Ruși Lipoveni - editată de către membrii redacției "Zorile" sub egida Centrului de Studii și Cercetări privind Rușii Lipoveni din România.

          Prima voce pe care o audiem în ediția de astăzi este a domnului Silviu Feodor, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România, cel care ne vorbește despre importanța zilei Comunității Rușilor Lipoveni din România, cât și despre Ziua Limbii Materne.

          Știut este faptul că anul acesta, în România, este anul cărții.

          Cartea, în cazul de față, constituie un alt subiect pe care ni-l conturează domnul Silviu Feodor, punctând și câteva detalii din planul editorial al comunității pentru anul în curs.

          Înspre finalul intervenției, domnul Silviu Feodor ne conturează și un scurt portret biografic al scriitorului Nichita Danilov, amintind de romanul Ambasadorul invizibil, apărut, în anul 2018, la Iași, la Editura POLIROM.

          Silviu Feodor anunță și un eveniment de o importanță aparte pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni din România. Este vorba despre Festivalului Poeziei Ruse, eveniment care anul acesta se va desfășura la Timișoara.


       În ediția de astăzi a emisiunii îl ascultăm și pe scriitorul Nichita Danilov, împărtășindu-ne câteva amintiri despre locurile natale, Domnia Sa fiind născut în Climăuți, comuna Mușenița, Suceava, dar ne conturează, pe scurt, o imagine a romanului Ambasadorul invizibil, carte lansată, la Rădăuți, în sala de evenimente a Hotelului Geralds, duminică, 17 februarie, începând cu ora 11.
          Nichita Danilov ne destăinuie câteva întâmplări povestite de înaintașii Domniei Sale, amintindu-ne și de câteva experiențe de viață pe care le-a trăit, situații care au constituit punctul de plecare al romanului în discuție.
          Romanul de tip realist prezintă cu veridicitate întâmplări reale, filtrate prin conștiința scriitorului; acesta are ca tematică condiția umană, fiind un roman al limitelor, dar și al puterii.


       Imediat după lansarea romanului Ambasadorul invizibil, de Nichita Danilov, volum aflat la ediția a II-a, apărut la Editura POLIROM din Iași, dar și după prezentarea broșurii - Centenarul Marii Uniri. Etnicii Ruși Lipoveni - editată de către membrii redacției "Zorile" sub egida Centrului de Studii și Cercetări privind Rușii Lipoveni din România, am invitat la dialog pe domnul Andrian Ampleev, deputat în Parlamentul României din partea Comunității Rușilor Lipoveni.
          Dialogul s-a axat pe descrierea evenimentelor culturale desfășurate la Rădăuți, concluzia fiind aceea că tot ce se investește în - școală, familie, biserică - este pentru tânăra generație, iar obiectivele acesteia sunt de a păstra valorile identitare ale înaintașilor.


        Mai multe despre această sărbătoare aflați ascultând diseară emisiunea Comunități etnice/Ruși lipoveni, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași.
          Asupra evenimentelor de la Rădăuți, manifestări care au constituit subiectele emisiunii noastre de astăzi revenim și în edițiile următoare.
Text, audio și foto: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger