Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 8 mai 2019

Olimpiada Națională de Limba Rusă Maternă și Limba Croată, la Iași - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 08.05.2019)


În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la Olimpiada Națională de Limba Rusă Maternă și Limba Croată Maternă, eveniment care s-a desfășurat, la Iași, în perioada 2 - 5 mai, în incinta Colegiului Național Mihai Eminescu.
Manifestarea a fost organizată de către reprezentanții Ministerului Educației Naționale prin implicarea celor ai Inspectoratului Școlar Județean Iași cu sprijinul și susținerea  Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Astăzi dialogăm cu doamna profesoară de limba rusă maternă Livia Neculai, expert în Direcția Minorități din cadrul Ministerului Educației Naționale și doamna profesoară de limba rusă Olga Ștefan din Comunitatea Rușilor Lipoveni Constanța.

Spre finalul emisiunii invităm la dialog pe doi dintre laureații ediției de anul acesta a Olimpiadei Naționale de Limba Rusă Maternă: Iulia Ina Timofte, cea care a obținut Premiul I la clasa a VII-a, din Focuri, Iași și eleva Ana Vasiliev, din Slava Rusă, dar învață în Constanța, cea care a obținut Premiul I la Clasa a X-a.

Primul interlocutor al emisiunii este doamna profesoară de limba rusă - Livia Neculai - expert în cadrul Direcției Minorități din Ministerului Educației Naționale, care ne va vorbi despre comoara limbii ruse deținută de copiii olimpici care s-au descurcat excepțional și anul acesta la acest concurs.

Doamna Livia Neculai ne aduce detalii despre manifestarea de la Iași, pentru ca imediat să ne contureze o imagine a profesiei de dascăl, începută cu câțiva ani în urmă în satul natal - Sarichioi.

Astăzi predă la un liceu cu renume din capitală și cu toate că are foarte multe proiecte, viața la catedră și profesia de dascăl nu și-o lasă din mână mergând simultan cu aceasta, fiind responsabilă în Ministerul Educației Naționale de proiectele minorităților din România.

Cele enumerate conturează calitățile unui dascăl valoros.



Al doilea interlocutor al emisiunii este doamna profesoară de limba rusă Olga Ștefan, de la Școala Gimnazială nr. 43 Ferdinand din Constanța, cadru didactic de limba rusă pentru elevii ruși lipoveni din comunitatea de pe malul Mării Negre. Doamna profesoară, astăzi, ne descrie activitatea didactică, nuanțând bucuriile și împlinirile de dascăl, spunându-ne că elevii cărora le predă din tainele limbii lui Pușkin sunt interesați, gândindu-se deja la faptul că, în carieră, limba rusă îi va ajuta. Doamna profesoară Olga Ștefan ne descrie statutul limbii ruse de astăzi, iar spre finalul dialogului ne face cunoscut numărul elevilor cu care a venit, la Iași, la acest concurs.
Premierea a avut loc sâmbătă, 4 mai, începând cu ora 19, în sala de festivități a Palatului Copiilor din Iași. Imediat după premiere, despre subiectele olimpiadei, despre gradul de dificultate, cât și despre rezolvarea subiectelor, am provocat la dialog pe doi elevi care au obținut Premiul I la acest concurs școlar de la Iași.
 Vă las pe dumneavoastră, iubiți auditori, pentru a-i descoperi, iar - din partea noastră - transmitem tuturor - dascălilor, elevilor, părinților, membrilor comisiei - felicitările cuvenite pentru munca depusă și pentru orele de perfecționare pentru acest examen.
Asupra subiectului ediției de astăzi - Olimpiada Națională de Limba Rusă Maternă și Limba Croată Maternă - vorbim și în emisiunile viitoare.
Mai multe despre subiectele prezentate, vă invităm să ascultați, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, în emisiunea dedicată Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Mai multe - AICI - INCLUSIV AUDIO - http://www.radioiasi.ro/emisiuni/rusi-lipoveni/olimpiada-nationala-de-limba-rusa-materna-si-limba-croata-la-iasi-comunitati-etnice-rusi-lipoveni-cu-dumitru-serban-ora-2030-08-05-2019/
Redăm laureații la Olimpiada Națională de Limba Rusă Maternă (Iași, 2-5 mai 2019):
Clasa a VII-a
Timofte Iuliana Ina - premiul I
Cuprian Ștefan - premiul I
Chirilă David - locul II
Andrei Manuel - locul III
Feodorov Ana Maria - mențiune I
Doică Alexandra - mențiune II
Clasa a VIII-a
Agafon Raluca - premiul I
Ulian Livia - premiul I
Gheorpec Dumitru - premiul II
Avdei Cornel - premiul II
Pimon Melissa Ana - premiul III
Clasa a IX-a
Ivanov Claudia - premiul I
Răducu Cristina- premiul II
Sîrghie Marina - locul III
Vasilisca Larisa - mențiune
Petro Caterinici Emilia - mențiune I
Clasa a X-a
Vasiliev Ana - premiul I
Ivanov Lidia - premiul I
Pavlov Raisa - premiul II
Antonov Ecaterina - premiul II
Prisăcaru Dumitru Robert - mențiune
Lavrente Clavdian - mențiune
Nichifor Ana Maria - mențiune
Tit Octavian - mențiune
Andrei Nicolae - mențiune
Clasa a XI-a
Ivanov Flavian - premiul I
Artion Taisia - mențiune
Tihan Petrică - mențiune
Clasa a XII-a
Zagnat Maria Vlada - premiul I
Avădanei Iuliana - premiul II.
Text, audio: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger