Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Bacau-ul - contur al artei populare

Daca mai toate orasele imortante din zona Moldovei au un Festival al jocului si cantecului popular, o parada o portului popular, un targ al mestesugurilor, iata-ne, ca de anul acesta si, mai exact, in perioada 2-4 octombrie, Bacaul are "Targu' de Procoava" - Targ de mesteri populari - editia I. Acesta se desfasoara inca, fiindca suntem pe 2 octombrie, pe piateta din fata Casei de Cultura "Vasile Alecsandri". Cu siguranta, foarte multi dintre vizitatori, ascultatori, privitori se intreaba: "De ce procoava"!?! Sa amintim ca, in calendarul popular romanesc, prima zi a lunii Octombrie era consacrata, in timpurile de altadata "Sfantului" Procoava. Concret, este vorba despre un sfant care nu-l gasim in nici un calendar, insa, prezent, a fost in imaginarul colectiv arhaic. Pe de alta parte, crestinii-ortodocsi tin in aceasta prima zi a luni lui Brumarel Sarbatoarea numita Acoperamantul Maicii Domnului. Asadar, in trecut acoperamantul sau capacul sicriului se numea "pocris" sau "Procovat", de aici si denumirea "Targu' de Procoava".

Mesteri populari permanenti


La majoritatea Targurilor din tara te intalnesti poate cu aceeasi mesteri populari. Zilele acestea, la Bacau, am putut vedea mesteri populari din zona Oituzului - Bacau, a Sucevei (Lupcina - Ulma, Falticeni, Manastirea Humor etc.), a Sighisoarei, Maramuresului, Botosaniului, Iasului etc. Evident ca toate zonele etnografice din tara s-au intlnit, numai si numai prin maiestria cu care-si realizeaza produsele! Unde? pe piateta din fata Casei de Cultura a Bacaului.
Principalele mestesuguri prezentate pe viu vizitatorilor au fost impletitul nuielelor - reprezentat de Toderascu Lilian din satul Heci, cat si de fiul acestuia Alexandru, comuna Lespezi, Judetul Iasi, "plamadirea lutului", mestesug reprezentat de Mocanu Marcel din Branistea Galatiului, cioplitul lemnului - Cramariuc Florin - Suceava.

De vizitat: Complexul Muzeal "Iulian Antonescu"

Multumim echipei de la Muzeul "Iulian Antonescu", care ne-a plimbat prin toate camerele muzeului si in acelasi timp ne-a explicat "crampeie" despre originile istoriei noastre. De remarcat, ca aceeasi echipa a descoperit (" Craitarii de la Bosoteni") prin intermediul D-lui Ioan Rusu din Localitatea Bosoteni un numar de 295 de piese monetare foarte vechi, datand de la inceputul secolului al XVIII - lea, respectiv sfarsitul acestuia. De amintit ca acest secol este cel al noului, al inceperii unei alte lumi, al desfraului, al tuturor posibilitatilor. Cele 295 de piese reprezinta un tezaur monetar inedit. Dintre aceste piese: 294 sunt de origine austriaca, iar una este de origine otomana.

Partener Media al evenimentului - "Zilele Bacaului" - Radio Iasi:

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=5277&Itemid=0
Powered By Blogger