Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 1 februarie 2017

Muzeul Țăranului din Flămânzi, împletire a istoriei cu tradiția – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21 și 3 minute, 02.02.2017)

La 1 decembrie 2016, de Ziua Națională, în Flămânzi s-a deschis Muzeul țăranului, care se găsește pe Strada 1907 din localitate, în clădirea sediului Vechii Primării. Spațiul expozițional este format din cinci săli de expunere permanente și o sală pentru expoziții temporare. În două dintre săli, avem  reflectată Răscoala de la 1907 în sculptură și pictură. Concret, în sala I, sunt expuse statui ale sculptorului Gavril Covalschi, care reflectă artistic revolta țăranilor, iar în sala a III-a, sunt expuse copii ale unor tablouri celebre, aparținând vestitului pictor botoșănean Octav Băncilă („Răscoala”, „Prevestirea Răscoalei”, „Înaintea Răscoalei”).
În sala a IV-a, găsim un interior de locuință țărănească și anume, odaia neîncălzită sau Casa cea Mare, iar în sala a II-a, a punctului muzeistic este reconstituit mersul la câmp al gospodarilor zonei, pentru lucrul pământului. De precizat faptul că, în sala a II-a, sunt expuse în vitrine fotocopii ale unor documente privind declanșarea, la Flămânzi, a scânteii Răscoalei de la 1907. O altă sală, din incinta clădirii principale, a muzeului, este dedicată expozițiilor temporare, iar momentan, în vitrinele acesteia sunt fotocopii ale unor articole din ziarele vremii legate de Răscoala de la 1907.
Sala a V-a se află într-o anexă gospodărească a Vechii Primării și în incinta acesteia sunt expuse obiecte specifice industriei casnice textile, meșteșugului dogăritului, dar, frumos reflectate sunt și Nunta, Nașterea pruncului, respectiv Înmormântarea. De asemenea, în incinta acestei săli, sunt evidențiate și sărbătorile de iarnă cu tradițiile specifice.               
Muzeul din Flămânzi încearcă să reconstituie universul țăranului român, cu toate tradițiile, obiceiurile și ocupațiile acestuia, dar în același timp readuce în atenția publicului date despre importanța Răscoalei de la 1907.
Pentru a afla mai multe detalii despre fiecare sală din incinta Muzeului Țăranului din Flămânzi, vă invit ca joi, 2 februarie a.c., începând cu ora 21 și 3 minute până la ora 22, să ascultați emisiunea Tradiții.








Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger