Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 13 noiembrie 2019

Implicare și dăruire în rândul tinerilor staroveri din Iași - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 06.11.2019)

Astăzi, în deschiderea ediției, stăm de vorbă cu eleva Lidia Ivanov, membră a Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din Iași. Lidia Ivanov ne vorbește despre - Festivalul Intercultural ProEtnica 2019, eveniment care a avut loc la Sighișoara, în perioada 21 - 25 august a. c.. Lidia Ivanov ne oferă amănunte despre manifestare, organizatori, acțiunile culturale de pe agenda evenimentului, dar ne amintește și despre faptul că membrii asociației au participat ca voluntari în buna organizare a acestui festival.
Al doilea interlocutor al emisiunii este Tomiță Ivanov, președinte al Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din Iași. Tomiță Ivanov ne oferă o imagine a proiectului - „FOLCLORUL SI TRADITIILE RUȘILOR LIPOVENI - ELEMENTE IMPORTANTE ALE IDENTITĂȚII ETNOCULTURALE”. Proiectul s-a desfășurat în perioada 13 octombrie - 3 noiembrie 2019, pe teritoriul județului Iași, iar organizatori au fost reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România prin cei ai Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România. Proiectul a reunit 100 de tineri etnici ruși lipoveni din localitățile Iași, Brătești, Focuri, Lespezi și Tg. Frumos care au interpretat melodii tradiționale din folclorul rușilor lipoveni. La finalul fiecărui atelier, tinerii staroveri au susținut un spectacol cultural-artistic în fața comunității locale din cele 4 localități în care a fost implementat proiectul (Brătești – 13 octombrie; Focuri – 20 octombrie; Lespezi – 27 octombrie și Târgu Frumos – 3 noiembrie).
Al treilea interlocutor al emisiunii de astăzi este Flavius Nenciu - membru al Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din Iași. Flavius ne vorbește despre Campania de donare de sânge, ediția a doua – „Fii mai bun, donează sânge!”, aducându-ne detalii despre inițiativă și care este scopul acesteia. Campania de informare a început, iar ziua când donatorii se pot prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași, Str. Nicolae Bălcescu, Nr. 21, este luni, 25 nov. 2019, începând cu ora 7:30.

Despre toate acestea... aflați mai multe amănunte, în seara aceasta, începând cu ora 20 și 30 de minute, în emisiunea dedicată staroverilor din România... pe care o difuzăm pe undele Radio Iași.

Text: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger