Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 14 noiembrie 2019

Tradițiile, încununare a generațiilor - tineri și adulți - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 14.11.2019)

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții poposim în vetrele etnofolclorice Sirețel și Tătăruși din județul Iași, iar, spre finalul emisiunii în Botoșani - acolo unde dialogăm cu artistul plastic Cristian Bîrzoieș.
În Sirețel stăm de vorbă cu domnul Gheorghe Constantinescu, gospodar al locului, care ne prezintă comuna cu accent pe timpurile de altădată, cu tradițiile și datinile specifice, conturându-ne și o imagine a vieții spirituale de pe aceste meleaguri.




Fotografii realizate de către Ștefan Vitel, referent cultural al comunei Sirețel, Iași
De asemenea, tot în Sirețel, dragi prieteni, mai stăm de vorbă și cu eleva Nicolle Claudia Manole, cea care... împreună cu Mama Sa - ne prezintă cartea - Aventuri de neuitat, volum al Claudiei, în care sunt surprinse fărâme de tradiție specifică acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu.

De la Sirețel, mergem înspre Tătăruși, acolo unde pășim în Sfânta Biserică din Parohia Vâlcica și - de la preot paroh Gheorghe Dănilă - aflăm mai multe despre împletirea tradițiilor cu religia.


Înspre finalul emisiunii... vorbim despre un eveniment care s-a desfășurat, zilele trecute, la Botoșani, mai exact în incinta Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ.
Este vorba despre expoziția „Universuri ancestrale”, care a reunit pe simeze lucrări semnate de către artiștii botoșăneni - Marcel Alexa (pictură) și Cristian Bîrzoieș (pictură și grafică). Așadar, tematica abordată de cei doi expozanți este diversă.
Concret... sunt surprinse în tablourile pictorilor amintiți - peisaje rurale și urbane, naturi statice cu flori într-o largă paletă cromatică și interioare rustice, case bătrânești din satele botoșănene, elemente arhitectonice din vechea urbanistică botoșăneană, în stil neoclasic, flori, naturi statice și portrete. 
Astfel, ultimul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre este artistul plastic Cristian Bîrzoieș din Botoșani, cel care ne prezintă tradițiile pe care le surprinde în lucrările Domniei Sale: peisaje din mediul rural, fântâni, case vechi, spații din jurul caselor, case istorice, lucrări din mediul rural, lucrări care reflectă ocupațiile oamenilor de pe aceste meleaguri.







Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul - și sigur am făcut-o - cu interlocutorii  pe care i-am menționat și subiectele pe care le-am amintit… vă invităm să fiți alături de Radio Iași, un radio al sufletului dumneavoastră, în seara aceasta, 14 nov. 2019, începând cu ora 21 și 3 minute.

Text: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger