Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 4 septembrie 2019

Păstrarea valorilor starovere conturate în evenimente de înaltă ținută - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 04.09.2019)


Stimați auditori, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la FESTIVALUL-CONCURS NAȚIONAL ȘCOLAR DE INTERPRETARE DE NOTE PSALTICE ȘI STIHURI DUHOVNICEȘTI „IOACHIM IVANOV”, ediția a VI-a, de la Galați, eveniment desfășurat în perioada 6-9 august, în incinta Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.
Dragi prieteni, de anul acesta festivalul se numește Ioachim Ivanov, în memoria fostului președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Iași, inginer, teolog, un om care a fost ancorat în păstrarea, conservarea și promovarea valorilor spirituale ale comunității starovere din România.
Astăzi dialogăm cu Domnul Silviu Feodor, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Domnul Silviu Feodor ne explică motivele reale care au stat la baza alegerii numelui festivalului, amintind de numele fostului președinte al comunității ieșene. Ioachim Ivanov, fie iertat, a fost implicat de-a lungul anilor în buna organizare, din toate punctele de vedere, a evenimentului care constituie unul dintre subiectele emisiunii de astăzi, venind cu diverse propuneri, chiar înainte de a se stinge - aducându-și aportul - și pentru ediția de anul acesta.
Interlocutorul nostru - Domnul Silviu Feodor - președinte al comunității, înainte de toate, ne oferă amănunte și despre grupurile prezente la evenimentul de anul acesta din orașul de pe malul Dunării, dar ne conturează și o imagine a primelor două zile de concurs, descriindu-ne subiectele pe care Domnia Sa le-a prezentat în deschiderea festivalului, tematică referitoare la sărbătorirea a 440 de ani de la Minunata Aflare a Icoanei Maicii Domnului din Kazan și împlinirea a 1630 de la data de pomenire a Sfântului Ierarh Grigore Teologul.


În timpul evenimentului de la Galați a fost lansată și Psaltirea - în limba slavonă și limba română - un proiect editorial foarte interesant, despre care domnul Silviu Feodor, în emisiunea de astăzi, ne oferă detalii. Proiectul editorial, unicat în lumea cărților, oferă cuvântul lui Dumnezeu, original din limba slavonă, tradus în limba română, dăruind credincioșilor un buchet de catisme, care se citesc la vreme de nevoie, dar și ca rugăciuni folositoare sufletului.


Domnul Silviu Feodor ne amintește de un eveniment pe care Comunitatea Rușilor Lipoveni din România îl va organiza, la Brăila, în preajma Zilei Educației - 5 octombrie, dar ne conturează și o imagine a Festivalului Poeziei Ruse, manifestare desfășurată la Timișoara, în perioada - 27-31 iulie a. c.. Evenimentul a fost dedicat regretatului profesor universitar, doctor în filologie, de la Universitatea de Vest Timișoara, Ivan Evseev, originar din Tulcea, profesor care a avut o contribuție majoră în promovarea limbii și culturii ruse.
Înspre finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre aflăm amănunte despre evenimentul pe care comunitatea îl va organiza, la începutul lunii octombrie la Brăila, punctându-ne și câteva proiecte editoriale pe care comunitatea le-a susținut în ultima perioadă, unele fiind deja lansate și cunoscute publicului larg - la București, Tulcea, Rădăuți, Botoșani etc. - altele așteptând prezentarea, în exclusivitate, în următoarea perioadă.
Spre finalul dialogului, pentru toți etnicii ruși lipoveni din țară, domnul președinte - Silviu Feodor - transmite ca de fiecare dată, îndreptându-și gândurile asupra comunității, un mesaj din suflet, accentuând binele și frumosul ca atribute esențiale ale vieții. 

Mai multe despre subiectele prezentate, vă invităm să ascultați, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, în emisiunea dedicată Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Mai multe și audio - aici http://www.radioiasi.ro/fara-categorie/pastrarea-valorilor-starovere-conturate-in-evenimente-de-inalta-tinuta-comunitati-etnice-rusi-lipoveni-cu-dumitru-serban-ora-2030-04-09-2019/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger