Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 14 mai 2020

„Manual starover de sfințenie” – Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 13.05.2020 și 20.05.2020)

Astfel se intitulează prima apariție editorială a Editurii RoRu (www.facebook.com/editura.roru) din Iași, coordonată de către Ștefan Silvestru, tânăr starover, absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, cu studii de licență și master la Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, invitat la microfonul emisiunii noastre.
Atât în ediția de astăzi a emisiunii noastre (13 mai a.c.), cât și în cea de miercurea viitoare (20 mai a.c.), prezentăm cronologic principalele evenimente din viața Rusiei (de la creștinarea acesteia până la Revoluția bolșevică), iar, apoi, ne axăm pe perioada Marii Schisme (Raskolul) din Biserica Ortodoxă Rusă, timpuri reflectate în volumul I – Manual starover de sfințenie, în care sunt creionate viețile unora dintre cei mai importanți apărători ai credinței de rit vechi (bizantin): protopopul Avvakum, călugărul Epifanie și boieroaica Morozova.
Invitatul celor două ediții – împreună cu Diana Guțu și Svetlana Hercuț - au tradus cartea de față din slavonă și rusă veche, volum apărut, nu întâmplător, chiar în Săptămâna Mare (a.c.), trimițând la momentul arderii pe rug a protopopului Avvakum (și a celor dimpreună cu el),  petrecut în Vinerea Mare a anului 1682.
Anul acesta, în Rusia și în comunitățile de staroveri din întreaga lume este sărbătorit Anul Avvakum, împlinindu-se 400 de ani de la nașterea acestuia, iar - cu acest prilej – asistăm și la apariția Manualului starover de sfințenie, ediție îngrijită și comentarii de Ștefan Silvestru.
În acest context, trebuie să amintim că – anul acesta – se împlinesc și 30 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România.


Foto: Ștefan Silvestru
Despre subiectele amintite, dar și despre biografiile protopopului Avvakum, călugărului Epifanie și a boieroaicei Morozova, aflați mai multe amănunte, în seara aceasta (și miercurea viitoare, 20 mai a.c.), începând cu ora 20 și 30 de minute, în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, emisiune pe care o difuzăm pe toate frecvențele Radio Iași.

Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger