Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 21 februarie 2019

Centenar sărbătorit prin 100 de cărți de acum 100 de ani, la Iași - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 21.02.2019)

           Dragi ascultători, astăzi, în emisiunea noastră, la microfonul Radio Iași avem invitați pe lector, doctor în filologie, Livia Iacob și profesor universitar, doctor în filologie, Constantin Dram - de la Facultatea de Litere a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Ne vorbesc despre un proiect desfășurat pe parcursul anului trecut și lansat chiar la 1 Decembrie, la o sută de ani de la Marea Unire, în Sala Henri Coandă din incinta Palatului Culturii.
Este vorba despre prezentarea volumului - 100 de cărți de acum 100 de ani, la Iași - apărut la Editura Asachiana, precum și prezentarea unui colaj a 100 de coperți ale volumelor editate în perioada 1900 - 1918.
Autorii volumului sunt Constantin Dram, coordonator al proiectului, Cezar Baciu, Laura Mahu, respectiv Lucian Zup (Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași).
Alături de acest volum, dragi prieteni, a mai fost lansat și - 100 de ani de grafie românească - sub coordonarea scriitorului Constantin Acozmei de la Bibilioteca Județean Gh. Asachi din Iași.
Spunem felicitări tuturor celor care s-au implicat în programul Centenar, aducând la lumină mărturii grăitoare despre neamul și trăirile unui popor surprinse în volumele mai sus amintite.
În paginile volumului - 100 de cărți de acum 100 de ani, la Iași -  în număr de peste 400, se regăsesc descrise, poate, cele mai importante 100 de cărți apărute în ținuturile locuite de români, în perioada 1900-1918, până la actul Marii Uniri.
Amintim câteva dintre cărțile surprinse, cu pricepere și răbdare, în volumul de față: Mihail Kogălniceanu, Schiță despre Țigani; A. D. Xenopol, Amintiri de călătorie; Riria, Ultima rază din viața lui Eminescu; A. D. Xenopol, Domnia lui Cuza-Vodă; Mihail Lermontov, Demonul, poemă tradusă din rusește de Ioan R. Rădulescu; Riria, Cânturi și poeme; Giorge Pascu, Despre cimilituri: studio filologic și folcloric și altele.
Livia Iacob ne spune de ce este importantă apariția volumului de față. Mai mult, toate cărțile la care se face referire în volum, au ca punct de plecare  realitatea dinaintea Marii Uniri de la 1918.
Concret, dacă parcurgem paginile volumului, putem constata că printre lucrări sunt expuse traduceri din literatura rusă sau ne putem conecta la perioada romantică pentru a afla ce scria Veronica Micle.
Așadar, lucrarea de față, după cum ne spune Livia Iacob, aduce un omagiu unei perioade în care Iașul a fost capitală în timp de război, vremuri surprinse în paginile volumului  - 100 de cărți de acum 100 de ani, la Iași.
Din cele spuse de Doamna profesor Livia Iacob, putem concluziona că - nu e posibil să vorbim despre 100 de ani de Românie, fără să vorbim despre cultura noastră scrisă.

 100 de cărți de acum 100 de ani, la Iași

100 de ani de grafie românească

În a doua parte a emisiunii, profesor universitar, doctor în filologie, Constantin Dram, ne vorbește despre importanța cărții în societatea începutului de secol XX, despre insdustria tipăriturilor în această perioadă, dar și despre personalitățile din epoca respectivă.
Până a-i oferi cuvântul pentru a zugrăvi ideile amintite, enumerăm câteva cărți prezentate în volumul de față: Octav Erbiceanu, Ciclul troian. Epopeele înainte de Homer; V. Cocuz, Iezătura Iazului Roman. Aquarium de pe Bahlui. Castrum Iași. Originea și semnificația numelui Iași; A. D. Xenopol, Regele Carol I; D. D. Pătrășcanu, Timotheiu Mucenicul; Gala Galaction, Bisericuța din Răzoare; Calistrat Hogaș, Pe drumuri de munte; A. D. Xenopol, Românii și Austro-Ungaria și altele.
O sinteză a marilor evenimente culturale și literare prinde contur în discursul domnului profesor universitar, doctor în filologie, Constantin Dram, care ne prezintă, în detaliu, amănunte despre cele cinci mituri care au scris istoria veacurilor trecute: mitul Cuza, Kogălniceanu, Eminescu, mitul Regalității și cel al Universității ieșene.
Tot în această perioadă, cu un respect deosebit față de marele povestitor humuleștean Ion Creangă, poporul român înfăptuiește pentru prima dată, recunoscând Casa Memorială a scriitorului, ca fiind primul muzeu literar din țară.






Mai trece o seară în care încercăm să aducem în casele dumneavoastră informații legate de cultura ieșeană, unde reprezentanții acesteia fac tot posibilul să reînvie și să întărească actul cultural prin scrierile și prin demersurile pe care le întreprind, pentru a păstra și promova valorile culturale ale neamului românesc, identități obținute, uneori, cu sudoarea strămoșilor, așa cum spune Arghezi: Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite/ Eu am ivit cuvinte potrivite/ Şi leagăne urmaşilor stăpâni./ Şi, frământate mii de săptămâni/ Le-am prefăcut în versuri şi-n icoane,/ Făcui din zdrenţe muguri şi coroane./ Veninul strâns l-am preschimbat în miere,/ Lăsând întreagă dulcea lui putere.
Text, audio și foto: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger