Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 27 iunie 2019

Muzica și tradiția cu rezonanțe în toată lumea - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 27.06.2019)

           În ediția de astăzi a emisiunii noastre dialogăm cu interpretul de muzică populară Ciprian Cocalia, originar din vatra etnofolclorică Ungureni, județul Botoșani, astăzi locuitor în ținutul Iașilor.
Invitatul nostru are în zestrea sa folclorică albumele - Dă, Doamne la lume bine acompaniat de Orchestra Radio, dirijor Paraschiv Oprea, 1996; Unde-s mândruțele mele cu Rapsozii Botoșanilor sub bagheta dirijorului Ioan Cobâlă, 2009; Am o căruță cu lemne - sub aripa Orchestrei Mugurel din Chișinău, dirijor Ion Dascăl, 2013, iar în albumul - Plaiuri Moldave - se lansează cu câteva melodii, avându-l dirijor pe Lucian Lucaci, 2002, cel care conduce orchestrația Ansamblului Folcloric Profesionist „Constantin Arvinte” din Iași, înființat, nu demult.
            Interlocutorul nostru se identifică cu tradiția românească autentică, de aceea de multe ori, atunci când aceasta nu rezonează cu originalul devine critic și ursuz, încercând să corecteze. Printre altele, invitatul nostru ne asigura că este un fan al emisiunilor din grila noastră de programe, ascultând atât în mașină, cât și în cuibușorul cald numit „acasă”.
            De mic a fost ancorat în treburile gospodăriei, învățând să cânte la muncă pământului, pentru ca după ani, după muncă asiduă, să cânte și să încânte pe românii din diaspora, destăinuindu-ne, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, despre trăirile din afara granițelor, acolo, unde, ani la rând a dus cântecul de pe plaiurile natale.
            Ciprian Cocalia, în emisiunea de astăzi ne spune ce e rău și ce e bine, astăzi, în muzica populară, conturându-ne o imagine a mesajului pe care o transmite cântecul Domniei Sale, melodii a căror versuri sunt meșteșugite de către un om frumos, iubitor de tradiție și neam, de pe tărâmul culturii tradiționale din Botoșani.
Invitatul nostru ne vorbește despre copilăria de altădată din satul natal, conturându-ne câteva imagini trăite acasă, în gospodăria Domniei Sale, alături de sufletul cel mai drag - Mama.
Oamenii cu care a lucrat Ciprian Cocalia și a înregistrat în mare parte din melodii, dar și câteva duete cu două îndrăgite interprete de muzică populară din Republica Moldova - Rodica Buhna și Silvia Zagoreanu - sunt implicați, trup și suflet, în bunul mers al cântecului popular în teritoriile locuite de români, și nu numai.

Ciprian Cocalia, astăzi, pentru că al doilea album al Domniei Sale este înregistrat - la Chișinău - cu Orchestra Mugurel, grup aflat sub bagheta maestrului Ion Dascăl, ne oferă detalii despre munca din interiorul acestei prestigioase orchestre a Republicii Moldova formată din tineri destoinici, harnici, iubitori de frumos și autentic.
Nu pierdeți emisiunea din seara aceasta, întrucât doar aici, la Radio Iași, se scrie istoria tradițiilor și neamului românesc, invitat fiindu-ne interpretul de muzică populară Ciprian Cocalia, cel care ne ajută să adăugăm încă o pagină în istoria neamului, încărcată cu frumos, presărată cu autentic, conturată cu portrete originale de oameni trăitori, cu muncă, dar și talent.
Așadar, nu pierdeți emisiunea din seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, de pe toate frecvențele Radio Iași. Ne puteți audia și online, din orice colț al lumii v-ați afla – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Mai multe - AUDIO - AICI http://www.radioiasi.ro/emisiuni/muzica-si-traditia-cu-rezonante-in-toata-lumea-traditii-cu-dumitru-serban-ora-2103-27-06-2019/


Foto, text și audio: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger