Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 23 august 2018

Tradiția focalizată pe satul arhaic și bucătăria autentică - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 23.08.2018)

           Iubiți prieteni, în emisiunea de astăzi, în prima parte a acesteia, poposim în vatra etnofolclorică Borca din Ținutul Neamțului, pentru ca - spre final - să vorbim despre - Expoziția de fotografie „Satul vasluian – tradiție și actualitate”, vernisată la începutul lunii iulie, la Iași, în incinta Muzeului Etnografic al Moldovei.
Intrăm în incinta Hanului Plutașilor din Borca, han situat de pe cursul râului Bistrița, acolo unde dialogăm cu maestrul bucătar Costică Fedeleș, cel care ne prezintă câteva rețete originale, reinventate și cu mare cerință pentru iubitorii bucatelor tradiționale.
Delicatesele tradiționale nu aveau cum să nu fie asociate cu tradițiile și meșteșugurile românești, întrucât în gospodăria domniei sale am descoperit părticele din universul înaintașilor străbuni, ca o completare între tradiție și arta culinară.
Costică Fedeleș ne introduce în atmosfera Hanului Plutașilor, descriindu-ne atmosfera din urmă cu 70 de ani din Borca, pentru ca imediat - prin cuvânt și faptă - să-și arate calitățile de maestru bucătar, prezentându-ne o interesantă rețetă de hribi cu smântână. Interlocutorul nostru ne mai oferă, prin cuvânt, amănunțit - toți pașii pregătirii ciorbei de burtă. În ideea că pofta nu e prea mare, încât să ne ia auzul, vă invit, iubiți prieteni, să intrați în lumea culinară, alături de invitatul nostru, iar pe gospodine le poftim să-și aducă pix și hârtie pentru a nota rețeta, încât nu veți regreta...
Și să nu credeți că tot omul se naște învățat, invitatul nostru a început să cocheteze cu bucătăria pe la vârsta de 20 de ani, când, soldat fiind, fură din tainele bucutăritului de la bucătarul șef, care, cu talent și pasiune, le punea și oferea mâncarea delicioasă soldaților.
Costică Fedeleș, din Borca, primul invitat al ediției de azi a emisiunii noastre ne face cunoscută o altă rețetă inventată de domnia sa. Ingredientele? Papilele gustative nu-mi dau voie nici să pot pronunța… unt de oi, păstrăv? Cu toate că-mi plouă în gură, vă invit să pătrundeți în lumea păstrăvului în unt de oi, o noutate, cred, și pentru dumneavoastră, iar dacă aveți drum prin Borca, neapărat trebuie gustat, dacă nu, când nu știți ce meniu să mai puneți pe masă, încercați rețeta și trimiteți emisiunii noastre măcar fotografiile cu farfuriile care neapărat trebuie să conțină păstrăv în unt de oaie… Cine știe? Poate chiar facem un concurs premiind cea mai frumoasă farfurie cu peștele în unt de oaie.




În a doua parte a ediției de astăzi a emisiunii noastre vorbim despre proiectul - „Satul vasluian – tradiție și actualitate”. Așadar, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui au organizat, la Palatul Culturii din Iași, expoziția de fotografie „Satul vasluian – tradiție și actualitate”. Expoziția etalează o selecție de 68 de fotografii realizate în cadrul proiectului menționat și a fost deschisă publicului la începutul lunii iulie 2018, în spațiul expozițional al Muzeului Etnografic al Moldovei, unde va putea fi vizitată până la 2 septembrie. Despre proiect, de la vernisajul expoziției, ne povestește etnolog Lucian Lefter, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.





































De asemenea, etnolog Lucian Lefter, ne vorbește și despre un alt proiect de suflet pe care l-a coordonat în instituția în care activează. Este vorba despre transferul de pe benzi magnetice a Arhivei de Folclor "Vasile Adăscăliței" și punerea, în variantă modernă, în circulație. Primul pas a fost deja întreprins, fiind vorba despre un Volumul I, dintr-o serie de mai multe volume, volum intitulat – Măi soldate Roșior, lansat, la Vaslui, în luna aprilie 2018.



Vă invităm ca în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, să deschideți aparatele de radio, pe frecvențele Radio Iași, pentru a-i cunoaște pe cei care însuflețesc emisiunea de astăzi, având în comun arta și tradițiile neamului românesc.

Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN
Foto - Arhiva Centrului Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Vaslui

Powered By Blogger