Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

duminică, 24 februarie 2008

Un oras mare aflat in deriva








1) La numai o lună distanţă de prezentarea raportului de ţară, vital pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, Iaşul încă nu are o strategie de dezvoltare economico-socială 2) Un plan de dezvoltare a fost realizat în anul 1993, însă acesta nu a fost implementat nici astăzi 3) consilierul local Radu Botez consideră că banii pentru Iaşi trebuie aduşi prin investiţii, iar nu prin împrumuturi 4) Senatorul Varujan Vosganian crede că situaţia de faţă este cauzată de fostul primar Constantin Simirad 5) Vasile Munteanu, consilier din partea PSD, continuă să teoretizeze economic.

După 16 ani de tranziţie, Iaşul încă nu are realizată o strategie de dezvoltare economico-socială şi pare că nici nu va avea în perioada următoare. Iar asta în ciuda faptului că, în cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, se aleargă din birou în birou pentru întocmirea dosarului de sarcini, care urmează să fie scos la licitaţie pentru ca o firmă specializată să realizeze o astfel de strategie apoi. După 1989, a fost realizată o strategie de dezvoltare a municipiului, dar cei care au gândit-o nu au fost băgaţi în seamă. Abia acum, în perspectiva integrării în Uniunea Europeană, factorii responsabili de la nivelul municipiului au ajuns să-şi dea seama că o astfel strategie de dezvoltare este vitală. Spre exemplu, în anul 1993, profesorii Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor, din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza", Vasile Işan şi Vasile Cocriş, au propus Consiliului Judeţean, dar şi Primăriei Municipiului Iaşi o astfel de strategie de dezvoltare, fără a fi luaţi în considerare. Cei doi specialişti universitari în economie sunt surprinşi că nici în acest moment, unul dintre cele mai importante oraşe din ţară nu dispune de un asemenea proiect. "Este un mare semn de întrebare faptul că Iaşul nu are o strategie de dezvoltare economico-socială. Nu-mi vine să cred că e posibil ca Iaşul, unul dintre cele mai importante oraşe din ţară, să nu aibă o astfel de strategie. Mai mult, acesta se găseşte într-un moment sensibil, acela al integrării, iar noi discutăm despre fonduri structurale, despre dezvoltare regională şi nu ştim ce trebuie să facem. Cu siguranţă, vor veni experţi ai Uniunii Europene şi ne vor întreba: De ce aveţi nevoie? Care sunt priorităţile la care v-aţi gândit?", a explicat prof. univ. dr. Vasile Cocriş, decan al FEAA. Concret, un obiectiv esenţial cuprins în strategia propusă de cei doi profesori era privatizarea transportului local. "Pe lângă toţi paşii cuprinşi în strategia din '93, privatizarea transportului local era unul foarte important. Acum, stau câte 4-5 maşini ale Regiei de Transport Public, de pe acelaşi traseu, una lânga alta şi nimic nu merge. Unde este eficienţa? Însă am fost huiduiţi de autorităţi în 1993!", a mai spus Cocriş. Ulterior, această strategie, care era la stadiul unui dosar bine realizat şi argumentat, s-a materializat într-o carte.

Fără bani împrumutaţi

Consilier local din anul 2004, din partea PNL, Radu Botez recomandă Primăriei Municipiului Iaşi să realizeze prin propriile forţe o strategie de dezvoltare a Iaşului. Acesta a precizat că de 16 ani, administraţia locală continuă o serie de acţiuni debusolate, dezvoltarea economică a oraşului fiind la pământ, fără a se vedea vreo perspectivă măcar pentru domeniile prioritare. "Strategia de dezvoltare economico-socială trebuie să o facă aparatul administrativ pentru că de asta este salarizat. Ea trebuie să concorde şi cu voinţa politică, să existe un consens politic la nivel local, respectiv naţional. Concret, în administraţia locală, avem 16 ani de acţiuni debusolate, care au ţinut pe loc dezvoltarea economică a oraşului. Mai grav este că nici în perspectivă nu se conturează o strategie de dezvoltare clară, pe domenii prioritare. Atragerea de investiţii străine de către aparatul administrativ local este nulă", a explicat Botez. Acesta a mai precizat că împrumuturile pentru CET Iaşi, respectiv pentru Regia Autonomă de Transport Public sunt şi vor fi o corvoadă pentru ieşeni deoarece aceştia vor scoate bani din buzunare pentru a le plăti, dar va trebui să dea şi o dobândă. "Primăria trebuie să se laude cu strategii care să atragă investiţii pentru Iaşi şi nu cu împrumuturi. Chiar se laudă cu împrumuturi, dar acestea trebuie date înapoi şi, mai mult decât atât, trebuie plătită o dobândă. Banii trebuie să vină ca investiţii, nu ca împrumuturi", a mai precizat Botez.

Cauza e "subiectivismul"

Întrebat de ce Iaşul nu are încă o asemenea strategie de dezvoltare economico-socială, consilierul local Vasile Munteanu, din partea PSD, a început să înşire titlurile de cărţi scrise, dar valabile, la nivel teoretic, desigur, doar pentru studenţi. Aceasta în pofida faptului că Munteanu a făcut parte şi din aparatul administrativ al fostului primar, Constantin Simirad, fiind chiar viceprimar. În opinia sa, subiectivismul a blocat derularea unor proiecte la nivelul Iaşului. "Am învăţat foarte multe lucruri în administraţie, am încercat să aduc noutăţi, dar îmi reproşez că nu am reuşit să pun în practică ideile pe care le-am avut. Din cauza subiectivismului, nu s-au făcut proiecte mari în Iaşi", s-a lamentat Munteanu.

"Simirad a făcut mult rău Iaşului!"

Relativ la absenţa unei strategii eficiente de dezvoltare economico-socială, senatorul liberal Varujan Vosganian a explicat că lipsa de viziune a autorităţilor locale de după anul 1993 a blocat derularea unor proiecte la nivelul Iaşului şi, în consecinţă, ratarea unor oportunităţi majore. "În această privinţă, că Iaşul încă nu are o strategie de dezvoltare economică, întrebarea are temei pentru că din cauza unui tip de administraţie locală existentă aici încă din anul 1993, de când Simirad a devenit primar, Iaşul a fost destul de izolat economic. A rămas izolat şi s-au ratat foarte multe oportunităţi, iar acest lucru s-a văzut limpede în competiţia pe care am avut-o cu Bacăul, chiar cu Piatra-Neamţ şi cu Suceava, care au fost mult mai dinamice din punct de vedere economic", a specificat Vosganian.

Un primar grăbit

Întrebat, în acelaşi context, despre strategia de dezvoltare economico-socială a Iaşului, primarul Gheorghe Nichita s-a arătat, în primă instanţă, destul de grăbit şi a susţinut că nu ştie ce să spună. "Ce pot spune? Du-te la Cosmin Coman! Păi, ce să spun?! Nu se poate discuta în câteva minute". Într-adevăr, pentru o chestiune abstractă, dar care pluteşte în aer, fără a exista nici măcar pe hârtie, este necesar un platonician "banchet" filosofic. După câteva zile însă, la insistenţele noastre, primarul Iaşului a fost mai deschis şi a punctat unele obiective referitoare la strategia de dezvoltare economico-socială, precizând că la nivelul Iaşului sunt foarte multe proiecte de anvergură, la care se lucrează în momentul de faţă, unele dintre acestea urmând a fi demarate în curând. "Cum, Iaşul are o strategie de dezvoltare economico-socială! Păi, iluminatul public, autobuzele MAZ, achiziţionate de Regia Autonomă de Transport Public, investiţiile de la CET Iaşi, astea ce sunt? Nu sunt investiţii? Firma Siemens, care a investit în Iaşi şi a creat locuri de muncă? Toate astea fac parte din strategia de dezvoltare a Iaşului!", a explicat, plin de vervă, Nichita. Pragmatic vorbind însă, rămâne valabilă ideea că Iaşul nu are încă o strategie de dezvoltare economico-socială şi e posibil să nu aibă nici în perioada următoare, câtă vreme la nivelul municipalităţii încă nu este realizată documentaţia unui astfel de proiect de anvergură.

Astazi, 25 februarie 2008, faceti o plimbare prin cartierele orasului si veti vedea ca Iasul ramane in continuare in deriva!!!

Text aparut in ziua de miercuri, 11 aprilie, 2006, in cotidianul "Flacara Iasului".

Nico si Vlad in semifinala Eurovision

Piesa "Pe-o margine de lume", interpretata de Nico si Vlad Mirita a fost aleasa cap de lista in vederea participarii tarii noastre in semifinala de la Belgrad, care va fi pe data de 20 mai. Cu totii o stim pe Nico din concursul Sarabanda si nu numai. Nu ramane decat sa ascultati piesa, iar apoi sa spuneti: "chiar merita!". Comparativ cu participarea noastra de anul trecut, sustinem ca cei doi interpreti au mult mai mult har, dar si sincronizare perfecta. Asta nu inseamna ca participantii de anul trecut nu au fost la inaltime. Asadar, nu ramane decat sa ascultam piesa: http://www.evz.ro/categorii/detalii-galerii/22/Eurovision-2008---finala/

Ziua ce mare pentru Steaua Bucuresti

Astazi, de la ora 20,30, in Dealul Copoului, Politehnica Iasi va da piept cu Steaua Bucuresti. In cazul unei victorii pentru elevii lui Ionut Popa, acestia vor scapa, intr-o oarecare masura de zona fierbinte a clasamentului. Cum totul speram sa fie decis pe teren, Steaua tinteste numai si numai victoria. Venita din 3 turnee de pregatire, in diferite zone exotice ale Europei, echipa, care in 1986 aducea Cupa Campionilor la Bucuresti, astazi reia Campionatul in etapa a 20-a a Ligii I. Interesante si pline de umor, inaintea acestei partide, au fost decalaratiile sefilor de cluburi din Ghencea si Gruia (Cj.), ambele echipe candidate la titlul suprem, tinand cont de faptul ca Rapid a fost invinsa chiar de lanterna Ligii I, U. Cluj: "Ca la Iasi va fi blat", ca una alta. Ceea ce este foarte important pentru conducatorii de cluburi: ei nu joaca, ei nu stiu sa paseze, nu stiu sa jongleze, nu stiu sa priveasca mingea, precum, de exemplu, o fac sefii de cluburi din alte zone ale lumii, cand in anumite contexte "se iau la o miuta" cu jucatorii. "Oare stiu sa apese pe butoane?", "Au mai facut aceasta actiune?". Speram ca in meciul de astazi, cele doua echipe sa demonstreze ca stiu sa joace fotbal, ca stiu sa se respecte una pe alta, lucru putin evidentiat in ultimele intalniri. Vezi faultul lui Onofras asupra lui Nesu, respectiv faultul lui Radoi asupa lui Palimaru. Numai astfel, fiecare spectator, telespectator isi aminteste de intalnirile dintre ieseni si stelisti. Ideal ar fi ca jucatorii celor doua echipe sa schimbe foaia si sa demonstreze finete, respect, rabdare si, bineinteles, ca stiu sa joace fotbal.

Liga I Poli Iaşi - Steaua - Live video pe http://www.gsp.ro/ şi Kanal D 20:30
Steaua neputincioasa sau Poli Iasi prea buna?
Dupa cum bine anticipam in textul de mai sus, in cazul unei victorii pentru echipa din Dealul Copoului, aceasta va scapa de zona fierbinte a clasamentului. Acest lucru s-a si intamplat. Iasul a castigat iar Steaua Bucuresti a ratat prea mult si, dupa cum a jucat aseara, nici nu da semne ca in viitorul sezon va participa din nou in Championes League.
Despre jocul celor doua echipe, sustinem ca a fost unul curat, fara intrari dure, iar jucatorii si-au intins mana in momentele de tensiune ale partidei, lucrur rar intalnit in ultimile meciuri. Ideile aruncate in van de unii conducatori de cluburi, bineinteles impotriva Stelei, "ca ar fi blat!", ca una alta, s-au demonstrat a fi crase debitari. De partea cealalta, Iasul a jucat un fotbal echilibrat, un fotbal la limita rabdarii. Acest lucru a dus la acumularea celor trei puncte puse in joc. Amicalele Stelei, castigate in proportie de 90 la suta, din turneele din Cipru, Turcia au fost o simpla amagire. In final, nu ramane decat sa privim atent la echipa Timisoarei, care in urma victoriei cu Pandurii a egalat Steaua la puncte, 38. Cu siguranta nu va supara pe nimeni daca primele doua pozitii din campiionat, la final, vor fi ocupate de doua echipe din provincie.

P.S.: Ratarea lui Timofte din meciul cu Irlanda a demonstrat ca fotbalul este uneori nedrept. Ce copil eram pe atunci!!!
Powered By Blogger