Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 29 august 2018

Tradițiile neamului zugrăvite în mii de culori și cânt alături de pictorul Liviu Suhar - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 30.08.2018)

           Iubiți prieteni, emisiunea de astăzi și-a propus să aducă în prim plan frumosul și modestia împletite cu tradiția, obiceiurile și datinile străbune.
           Cel care are conturate aceste trăsături și fixate de-a lungul vieții prin muncă, creație și har, este pictorul - de o valoare incontestabilă - Liviu Suhar, născut în Iacobeni, Suceava, recunoscut atât în țară cât și peste hotare prin tablourile alese, rezultate în urma creației desăvârșite, a talentului, a viziunii proprii, dar și a unei imaginații opulente.
         Pe note muzicale, acompaniat de un lirism profund, dă naștere tablourilor, muză de inspirație fiindu-i copilăria care este personificată prinzând viață în lucrări, în centrul cărora se află lăutarii care animează și însuflețesc atmosfera.
         Profunzimea acestor lucrări atinge cote maxime în momentul în care viziunea se îndreaptă spre Hristic, unde Hristosul este surprins în postura omului, suferința fiind vizibilă pe chipul acestuia.
         Despre alte teme abordate, despre universul unui pictor desăvârșit care se inspiră din satul tradițional, de unde preia imagini condensate, verosimile, filtrate ca într-o oglindă prin propria conștiință și transpuse în nunațe și culori, cu pensula, în tablouri autentice, veți afla doar fiind martori ai emisiunii noastre unde Liviu Suhar ne este interlocutor.
        Una dintre imaginile rămase vii în memoria pictorului Liviu Suhar face trimitere la ocupația primilor oameni, la turma lui Cain și Abel, la păstorul care-și conduce miorițele spre câmpul de verdeață oferindu-le libertatea și hrana necesară pentru a fi sănătoase, dăruind din bogăția lor laptele cel curat, brânza închegată de burduf, carnea fragedă și proaspătă și pielea pentru îmbrăcăminte.









Vă invităm ca în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, să deschideți aparatele de radio, pe frecvențele Radio Iași, pentru a-l cunoaște pe cel care însuflețește emisiunea de astăzi, având în  comun arta și tradițiile neamului românesc.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger