Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 2 februarie 2022

Schisma din Biserica Rusă prin trăirile Feodosiei Prokopievna Morozova, născută Sokovnina (I) - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 02.02.2022)

Stimați prieteni, atât în ediția de astăzi, miercuri, 2 februarie 2022, a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, cât și în cea de miercuri, 9 februarie 2022, între 20:30-21, de pe toate frecvențele Radio Iași, împreună cu doamna Profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, vorbim, în exclusivitate, despre volumul - Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte tradusă de către invitata noastră, cea care a semnat și prefața. Volumul a apărut în anul 2021 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București.

Pe coperta unu a volumului este ilustrată o miniatură din Codicele cu figuri – Lițevoi svod –, a doua jumătate a seolului al XVI-lea, pictură în care este surprinsă Mănăstirea cu hramul Maicii Domnului din Smolensk din Moscova, fondată în anul 1524 de marele cneaz Vasilii III (Vasili al III-lea Ivanovici a fost Mare Cneaz al Moscovei între anii 1505 - 1533), care a servit, în primele două secole ale istoriei sale, ca loc de detenție pentru femeile din familia țarilor și boierilor de rang înalt, printre care și Feodosia Prokopievna Morozova.

Începem dialogul cu doamna Profesor Marina Vraciu, aflând de la domnia sa, din primele două secvențe audio pe care le difuzăm, amănunte concrete despre volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum (Editura CRLR, București, 2021), stârnindu-vă interesul lecturii.

         Până a afla amănunte despre lupta boieroaicei Morozova pentru credința străbună, subiect ilustrat în paginile volumului amintit, ascultați detalii despre Schisma/Raskolul din Biserica Ortodoxă Rusă, secolul al XVII-lea (staroverii, vechi-credincioși, în rusă старове́ры, s-au separat în 1666 de Biserica Ortodoxă Rusă ca protest împotriva reformelor introduse de patriarhul Nikon al Moscovei între anii 1652 și 1666), dar și despre consecințele acestui fenomen pentru oamenii din popor.


Feodosia Morozova, de Vasili Ivanovici Surikov

         Apoi, din următoarea secvență audio pe care o difuzăm aflăm amănunte despre viața Feodosiei Prokopievna Morozova, cu urcușurile și coborâșurile acesteia, temă surprinsă în volumul care constituie subiectul emisiunii de astăzi, aflând detalii despre conținutul cărții, despre autorul paginilor traduse de către doamna profesor, „document viu scris dincolo de timp”, text scris la câteva decenii de la dispariția Maicii Feodora, aflând totodată informații și despre corespondența dintre Maica Feodora și Protopopul Avvakum, corespondență reflectată în volumul pe care-l prezentăm.

          Trebuie să facem precizarea că alături de Maica Feodora pentru suferința întru Hristos și pentru vechea credință a mai avut alături și „sora mai mică, Evdokia Urusova, și prietena lor apropiată, Maria Danilova”.

          În ultima secvență audio pe care o difuzăm, doamna profesor Marina Vraciu ne creionează un portret al Boieroaicei Feodosia Prokopievna Morozova, cea care s-a călugărit în taină, luând numele de Maica Feodora, aflând totodată și răspuns la întrebarea: De ce a trebuit ca ea să moară? fiind dintr-o familie de rang înalt a imperiului din acele vremuri, fiind căsătorită, având și un fiu…

          Dragi prieteni, vă invit să ascultăm, cu atenție, subiectele ediției de astăzi a emisunii dedicate Comunității Starovere din România, și să ne amintim de sacrificiile făcute de Maica Feodora și ale celor dimpreună cu ea - pentru numele lui Hristos și a credinței străbune, constituind, de fapt, pentru fiecare dintre noi, un exemplu rar de a-L iubi pe Hristos, mântuitorul și salvatorul lumii. Oare câți dintre noi suntem capabili de asemenea jertfă?

Mulțumim Doamnei Profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pentru că și-a deschis sufletul pentru dumneavoastră, vorbindu-ne, în exclusivitate, despre acest subiect destul de sensibil pe care-l prezentăm și în ediția de miercurea viitoare, 9 februarie 2022, începând cu aceeași oră – 20 și 30 de minute.

Ne auzim online, în orice colt al lumii, AICI - http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger