Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

vineri, 18 aprilie 2008

Doua minute de atentie! Uitati de politica si de gropile din asfalt!

GANDHI - apostolul independentei - India era o colonie a Marii Britanii si si-a castigat independenta in 1947, cand a devenit republica, independenta a fost obtinuta dupa 66 de lupte a caror conducator a fost Gandhi. Mohandas Karamchand Gandhi s-a nascut in 1869 in India intr-o familie instarita avand posibilitatea urmarii studiilor in Anglia unde a obtinut diploma de avocat. A lucrat ca avocat in folosul celor saraci si asupriti in Africa de Sud. In 1919 a ajuns in fruntea miscarii de independenta, aceasta forma de lupta bazandu-se pe dragoste si raspandirea adevarului, fara folosirea violentei; l-au numit “Mahatma”, adica “Suflet mare”.

WINSTON CHURCHILL - ministrul dintre cele doua razboaie mondiale - Primul ministru al Angliei in 1940 a fost un om de stat in varsta, care conducea tara din voia poporului ca “sa continue lupta pana la sfarsit....pe mari si pe oceane….pe calea aerului, ca sa-si apere tara cu orice pret”. Cel care a rostit aceste cuvinte era Winston ChurChill, care a condus Anglia pana la slabirea puterii naziste. In 1953 a primit premiul Nobel pentru literatura pentru cartea sa intitulata Al doilea razboi mondial in care a descris activitatiile sale ca prim-ministru din acesti ani.

PABLO PICASSO - omul artei noi - Pablo Ruis Blasco (picasso era numele mamei pe care si l-a insusit in 1904. Picturile lui nu prea se intelegeau, la forme incoerente care se destramau in linii punctate, pete de culoare sau la creeatii tridimensionale. Era caracterizat de acea curiozitate «neastamparata» pe care au interpretat-o intr-o singura fraza exprimand forta creatoare : «Eu nu caut. Eu gasesc». De la lucrarile executate cu tempera (ca porumbelul pacii) pana la cele ca Domnisoarele din Avognon sau la cele mai complexe lucrari de pictura sau sculptura, Picasso ne incanta cu fiecare dintre ele. Cu siguranta cea mai cunoscuta capodopera a sa este Guernica: o inlantuire de persoane dramatice, scurte referiri la episoadele care fac sa simtim intreaga tragedie a satului spaniol distrus de fascisti in razboi.

BEATLES - legenda anilor 60 - John Lennon si Paul McCartney se cunosteau din 1956 si erau amandoi admiratori a lui Elvis Presley. Au inceput sa scrie primele poezii si impreuna cu George Harrison si-au tinut primul concert la Liverpool. Aici s-au intalnit cu Brain Epstein care le-a devenit impresar si datorita lui au reusit sa se lanseze. Celor 3 li s-a alaturat la percutie Ringo Starr si s-au denumit Beatles. Primele mari succese au fost : «She loves you» si «Please please me»...s-au nascut cantece renumite ca «Michelle» , "Yellow submarine" sau "Let it be", "Yesterday".

MARTIN LUTHER KING - vestitorul non-violentei - Ziua de 19 ianuarie este desemnata ziua lui MARTIN LUTHER KING in onoarea acestuia, aparatorul drepturilor cetatenesti ale negrilor americani. A devenit tot mai preocupat de discriminarile rasiale care le observa si ura cuvintele scrise la intrarile locurilor publice: for white only. A devenit liderul unei miscarii uriase, in care erau implicate mii de persoane, acesta a fost inceputul Revolutiei Negre care ii aduna la un loc pe negrii care s-au luptat pasnic cu armele dragostei. La 2 iulie 1964 presedintele Johnson a semnat legea care interzicea discriminarea rasiala si din 1965 cetatenii negrii aveau dreptul la vot. In 1964 King a obtinut premiul Nobel pentru pace.

ADOLF HITLER - protagonistul dement - S-a hotarat sa preia conducerea Germaniei printr-o lovitura de stat in 1923 incheindu-se cu un esec - fiind condamnat la 1 an inchisoare (aici si-a formulat programul in lucrarea sa Lupta mea). Cand a murit presedintele german, Reich, Hitler a preluat intreaga putere si a tras de partea lui oameni de incredere, Gestapoul (o politie secreta infintata de el) si renumitul SS care era alcatuit din soldati alesi de el. Ei erau organizatorii si executorii atrocitatilor naziste, cativa dintre ei au fost executati si arestati la sfarsitul razboiului si condamnati la moarte in urma procesului de la Nurnberg. Fuhrerul - cum a fost numai dupa ce a ajuns la putere - s-a sinucis la o baza secreta din Berlin, dupa ce in anul 1945 orasul a fost ocupat de armata rusa. Pe langa cei mai apropiati oameni ai sai era alaturi de el Eva Braun, acea femeie care l-a urmat si in deces.

MAO TSE-TUNG - marele carmaci - S-a nascut intr-o familie de agricultori si din copilarie avea un spirit revolutionar si era impotriva tuturor nedreptatilor care ii loveau pe agricultori. A fost intemeietorul si conducatorul unui grup in Changsha (China Centrala) care se ocupa de situatia istorica si economica a Chinei. A rupt legatura cu Partidul Comunist Chinez si a adunat o armata formata din agricultori, dand nastere la vestita armata rosie cu care a intemeiat republica comunista chang-hsi. Cand a trebuit sa se infrunte cu armata tarii, a parasit orasul si atunci a inceput asa numitul marsul cel lung de peste cateva mii de km pe jos in muntii din Nord spre tinutul Shen-hsi, unde se aflau bazele celor rasculati inca din dinastia Ming. Cand s-a incheiat cel de-al 2 razboi mondial, a reinceput dusmania cu Partidul Peking si a pornit un razboi civil care a tinut 4 ani si din care armata rosie a iesit invingatoare, fiind ales conducatorul partidului si presedintele Rpublicii Populare Chineze. A fost credincios reformei agrare care a smuls China din viata feudala de un mileniu si a infiintat cooperativele si intreprinderile agricole de tip cooperatist in care munca manuala si cea intelectuala aveau aceeasi valoare. Aceasta transformare o numin revolutia cuturala chineza.

BERTOLD BRECHT - revolutionarul teatrului - A fost un baiat provenit dintr-o familie bogata si Ausberg, care inca din copilarie scria nuvele si poezii. S-a mutat la Munchen si a intemeiat teatrul berlinez (Berliner Ensamble). Ideile care i-au influentat operele au fost: teatrul este ca un fel de instrument didactic. Intorcandu-se in tara, Brecht si-a infiintat un teatru propriu si si-a prezentat cele mai mari creatii ale sale: Omul cel bun din Seciuan (aceeasi persoana trebuie sa fie cand buna,cand rea pentru a putea supravietui), Mutter Curaj si Cercul de creta din Caucaz.
Powered By Blogger