Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

luni, 20 februarie 2017

100 de ani de la nașterea Ioanei Radu – Vocea de aur a romanței românești

     Centrul Județean de Cultură Prahova, Consiliul Județean Prahova, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Memorial Paul Constantinescu Ploiești și Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești au organizat - vineri, 17 februarie 2017, la Sala Marea Unire din cadrul Palatului Culturii, evenimentul prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la nașterea Ioanei Radu – Vocea de aur a romanței românești.
       Evenimentul a fost onorat de prezența doamnei Ludmila Sfârloagă, vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova. Programul a fost deschis printr-un moment de evocare a personalității Ioanei Radu, la care au participat maestrul Constantin Arvinte compozitor, dirijor, folclorist, prof. Alexandru Bădulescu - muzicolog și prof. Ștefan Cărăpănceanu - etnomuzicolog și a fost continuat de un concert extraordinar susținut de Orchestra Populară Flacăra Prahovei a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, dirijor Marian Dovâncă, soliști: Adriana Diaconu, Domnica Sorescu, Gelu Voicu, Traian Frâncu și Gigi Stoica.




D. Ș.

Șezătorile iernii la Cordăreni, Botoșani, 26 februarie 2017, la ediţia a XXVII-a

    Reprezentanții Primăriei Comunei Cordăreni din Județul Botoșani și cei ai Consiliului Local - vă invită, duminică, 26 februarie 2017, începând cu ora 13, în sala Căminului Cultural din localitate, să participați la manifestarea Șezătorile iernii, eveniment aflat la ediția a XXVII-a. Programul evenimentului va cuprinde lansare de carte a unor scriitori din județul Botoșani, dar și dansuri populare cu formația Zorile Havârna, respectiv Ansamblul Folcloric Cordăreanca cu spectacolul … Traiul în satul românesc.



Dumitru ȘERBAN

Târgului Mărţişorului de la Botoșani, 25 februarie - 1 martie 2017, la ediţia a VII-a

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani organizează , în perioada 25 februarie - 1 martie 2017 , ediţia a VII-a a Târgului Mărţişorului, eveniment în cadrul căruia vor fi organizate expoziţii cu vânzare, între orele 10-16, de către invitaţii, meșteri populari, din judeţele Iaşi, Suceava, Mureş, Neamţ şi Botoşani.
Manifestarea s-a structurat acum câţiva ani şi a reuşit să capete un caracter permanent, mai ales că acest simbol rămâne unul dintre cele mai reprezentative pentru cultura noastră populară tocmai prin interpretările variate şi complexe pe care le deţine. Fundamentul conotaţiilor legate de mărţişor a fost constituit prin intermediul legendelor cunoscute din mitologia românească , având ca personaj central pe Baba Dochia. Baba Dochia este acea prezenţă mitică care împleteşte “funia anului” sau care îşi trimite nora să-i spele lâna la râu sau să-i aducă fragi când vremea este încă prea rece.
Tot Baba Dochia poate fi aceea care-l supăra pe Zeul Intemperiilor din vremea dacilor. Oricum, interpretările pot continua dacă se ţine cont de faptul că mărţişorul rămâne un talisman solar şi în acelaşi timp lunar, precum ne spune Margareta Mihalache, specialist în etnografie în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani.
Participanţii vor oferi vizitatorilor o gamă diversă de simboluri, confecţionate atât prin tehnici tradiţionale, cât şi prin tehnici moderne preferate de generaţiile actuale. În ambele cazuri, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani a impus un criteriu important prin limitarea abordărilor doar la simbolurile tradiţionale româneşti .
Deschiderea oficială va avea loc sâmbata, 25februarie 2017, ora 12:00 pe Pietonalul Unirii din Botoşani.

Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger