Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 3 ianuarie 2019

“Piscu – Repere etnografice” - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 03.01.2019)


Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții poposim în vatra etnofolclorică Piscu din județul Galați, acolo unde stăm de vorbă cu Balașa Frumușanu, instructor artistic al Grupurilor Folclorice Colindița și Ștefanienii.

Doamna Balașa Frumușanu ne vorbește despre activitatea grupurilor amintite, dar și despre Volumul - Piscu - Repere etnografice, semnat de către Domnia Sa, lansat la 24 noiembrie anul trecut, în Piscu, sub egida Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galați.

Coordonatorul proiectului a fost actorul Paul Buța (șef al Serviciului de Cercetare, Conservare și Valorificare a Creației și Tradiției Populare) despre care susține: Principalul izvor de inspirație în documentarea prezentei lucrări îl constituie realitatea culturii materiale și spirituale, modul de viață al consătenilor săi, păstrate și transmise de la o generație la alta. În procesul de evoluție a culturii populare a avut loc, în timp, anumite schimbări - unele elemente s-au pierdut când nu au mai fost utile, altele au apărut și au corespuns noului mod de viață. Aceste schimbări au determinat-o pe Doamna Fumușanu Balașa să recurgă la reconstituirea fenomenelor culturale care au făcut parte din specificul locului, cum ar fi șezătoarea sau legarea suratelor. Ea a apelat la cei mai buni cunoscători ai realităților satului, înzestrați cu o memorie care să permită comunicarea informațiilor corecte, astfel încât să poată diferenția influențele moderne și denaturarea unor obiceiuri.

Au făcut posibilă apariția cărții reprezentanții Serviciului de Cercetare, Conservare și Valorificare a Creației și Tradiției Populare din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galați și se cuvine a-i aminti pe Paul Buța, coordonator al proiectului, Iulian Voicu, redactor, Carmen Serea, corectură.






Un alt interlocutor al emisiunii noastre este bibliotecar Ana-Maria Petrea care ne prezintă Revistele Creativ la Sat” și „Opinia”, publicații realizate de către elevii din Piscu, în care sunt zugrăvite datinile, obiceiurile și tradițiile zonei. Cele două reviste sunt meșteșugite de către vlăstarele locului și, pentru noi toți, constituie un exemplu de ați iubi comuna, satele componente, bisericile din comună, oamenii locului, înaintașii, tradițiile.
De exemplu, în revista „Creativ la Sat”, elevii din Piscu, au scrise despre Comuna mea în sărbătoare, Sufletul tradiției în satul meu - Colindița, Caloianul - un obicei străvechi, Îndeletniciri străvechi din satul meu - Războiul de țesut, Legenda Siretului și multe, multe altele.

Multe au a ne spune acești oameni frumoși, de aceea vă invităm, pe calea undelor, pentru a-i descoperi și a vă contopi cu tradițiile pur românești, în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger