Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 13 martie 2019

Rușii lipoveni, conservatori și păstrători ai tradițiilor - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 13.03.2019)

           În ediția de astăzi a emisiunii noastre vorbim despre o serie de manifestări dedicate Zilei Comunității Rușilor Lipoveni din România, acțiuni desfășurate, la 17 februarie, în Rădăuți, județul Suceava.
        Anul acesta, la 12 februarie, s-au împlinit 29 de ani de la recunoașterea personalității juridice a Comunității Rușilor Lipoveni din România.
            Cu acest prilej, la 17 februarie, în Rădăuți, am asistat la un frumos spectacol cultural-artistic dedicat Zilei Comunității, precum și la vernisajul expoziției de fotografii și documente dedicate aniversării a 100 de ani de la proclamarea Marii Uniri.
            În dimineața zilei de duminică, 17 februarie, am participat la prezentarea romanului Ambasadorul invizibil, de Nichita Danilov, volum aflat la ediția a II-a, apărut în seria Top 10 Plus a Editurii POLIROM din Iași, în luna decembrie a anului trecut.
            După lansarea romanului scriitorului Nichita Danilov - Domnul Berty Neumann - membru al Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea, în ton cu subiectele prezentate în roman, a recitat poezia Exodul, aparținând scriitorului Nichita Danilov, poezie pe care vă invităm să o audiați.
Domnul Ing. Berty Neumann - CRL Tulcea, foto: www.crlr/ www.zorile.ro
Al doilea interlocutor al ediției este domnul Nicolae Artion, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța. L-am întâlnit la manifestarea de la Rădăuți, Suceava, despre care, spre finalul dialogului pe care-l difuzăm în ediția de astăzi a emisiunii noastre, își exprimă opinia.
Nicolae Artion, în intervențiile Domniei Sale, ne descrie comunitatea pe care o coordonează, spunându-ne că atenția este îndreptată către tinerii ruși lipoveni, pentru ca aceștia să păstreze, conserve și promoveze tradițiile înaintașilor. Studiul limbii ruse materne, cât și pregătirile pe care le întreprind în sânul Ansamblului Galuboe More, se pot desfășura mult mai bine, din anul 2014, pentru că de atunci, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Constanța are un sediu nou.
Așadar, în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la Rădăuți, mai exact de la Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România și Ziua Limbii Materne, acțiuni desfășurate, duminică, 17 februarie, atât în sala de evenimente a Hotelului Geralds, cât și în incinta Casei de Cultură a Municipiului. În ultima locație amintită, chiar înainte de a păși pe scenă, am invitat la dialog pe Valentina Anisimov, coordonator al Ansamblului Folcloric Bukovinskie Rozî din Rădăuți.
 
Membre ai Ansamblului Folcloric Bukovinskie Rozî din Rădăuți
Mai multe despre subiectele prezentate, vă invităm să ascultați, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, în emisiunea dedicată Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Text, audio: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger