Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 14 martie 2019

Tabloul Iașului arhaic, zugrăvit de o lume în mișcare - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 14.03.2019)

În ediția de astăzi a emisiunii noastre vorbim despre Iașul de altădată, despre perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, despre oamenii cu trăirile lor, ancorați în viața de zi, cu suișuri și coborâșuri.
Stăm de vorbă cu Domnul doctor Victor Bejan, născut la 1 mai 1953, în Iași, într-o veche familie de intelectuali. Domnului Victor Bejan, nu demult, la Editura Junimea din Iași, i-a apărut volumul - Trecător prin două lumi (o poveste a Iașului trăit).
Într-adevăr, iubiți prieteni, în carte este surprinsă o poveste cum rar ne este dat să citim despre târgul Iașului, atât de iubit și mult râvnit de copiii multor intelectuali de prin toate colțurile țării.
Încercăm să surprindem, în emisiunea noastră, copilăria de ieri, trăită de copilul Victor în mahalaua Păcurari.
Prieteniile se legau altfel între oameni, iar Sfânta Biserică era, de cele mai multe ori, în centrul universului.
După ce ne vorbește despre toate acestea, interlocutorul ediției de astăzi a emisiunii noastre, ne descrie imaginea Păcurariului de altădată cu meșterii și meseriile pe care aceștia le practicau, atunci când oamenii locului aveau neapărată nevoie.

         



Apoi, domnul dr. Victor Bejan, ne descrie viața de după cel de-al Doilea Război Mondial, ilustrându-ne un tablou, cu bune și rele, trăite alături de prietenii mahalalei. Oamenii se intersectau deseori cu bunătatea, copilăria, moralitatea, căldura sufletească, nefiind conturate atributele de astăzi, decât rareori… aroganța, ironia, prostia, falsitatea, dezumanizarea.
Oamenii se pliau de timp și știau să trăiască fiecare clipă, cu toate că regimul nu era atât de darnic, dar veriga comună a tuturor, conductorul care suda oamenii era bunătatea, credința, simțirile în cuget și în trăiri.
Victor Bejan, interlocutor al emisiunii de astăzi, ne oferă o prezentare a bisericilor din cartierul unde a copilărit, lăcașe de cult pe care, și astăzi, le putem vedea, mărețe și falnice, cu mulți sau puțini credincioși, dar tot timpul aducând aminte de Hristos, salvatorul lumii.
De altfel, rădăcinile familiei Bejan sunt adânc înfipte în pământurile Basarabiei, membri din aceasta fiind preoți. Unul dintre intelectualii acestei familii, fiind printre cei care au făcut posibil mărețul act de unire dintre Basarabia și țara mamă, de la 1918.
În capitolul dedicat vieții spirituale din Păcurari, prezentat în volumul de față, dragi prieteni, sunt inserate și fotografii cu aceste monumente - de la Biserica Sfânta Paraschiva până la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - construcție din cărămidă, având o arhitectură de stil moldovenesc. Catapeteasma din lemn este sculptată în 1932 și pictată de maestrul Adam Isac, fiind amplasată inițial în capela Liceului de fete Reuniunea, din Iași. În anul 1949, prin desființarea capelei, catapeteasma a fost donată bisericii care era în construcție.


Iașul este format ca într-un puzzle din mai multe piese care așezate la locul lor alcătuiesc lumea pestriță din acea perioadă. Ne aflăm în perioada în care mare accent se pune pe meserii, acestea fiind din toate domeniile. Întâlnim vechi întreprinderi care astăzi sunt dispărute total din lumea citadină, printre care - Fabrica de Țigarete, Berăria, Țesătoria, Cojocăria, Fabrica de Oglinzi, vii întipărite în memoria scriitorului Bejan. Acum sunt conturate meserii precum - geamgii, ascuțitorii de topoare și nu numai, tăietorii de lemne, hornarii, spălătoresele, vânzătorii de floricele, săpătătorii de pământ, curățătorii de copaci etc.





Pentru a ne însuși o imagine complexă a scriitorului Victor Bejan și a volumului Domniei Sale, aproape de finalul emisiunii, invităm la dialog pe scriitorul Liviu Apetroaie, care aduce informații suplimentare despre autorul volumului, despre vremurile de altădată, nuanțând un tablou trecut, etern în conștiința generațiilor de aur.
Liviu Apetroaie, în acest context face o incursiune în lumea de ieri și cea de astăzi, între modelele trecute și cele actuale, îndemnând tinerii să pună accentual pe lectură, pe citit, pentru că acesta este singura modalitate care te trimite, rapid și sigur, spre cultură.
 Pentru că, odată, pe vremuri existau acele serate, întâlniri, dintre membrii comunității basarabene la Mănăstirea Frumoasa, adunându-i din toate colțurile Iașului, povestind, depănând amintiri, socializând pe diferite teme, începând de la tradiții, gastronomie, religie, cultură, imagine pe care ne-o evocă poetul Apetroaie.
Vă invităm ca în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, să deschideți aparatele de radio, pe frecvențele Radio Iași, pentru a-i cunoaște pe cei care însuflețesc emisiunea de astăzi, având în  comun arta și tradițiile neamului românesc.
Text, audio: Dumitru ȘERBAN
Foto din Volumul: Trecător prin două lumi (o poveste a Iașului trăit), Junimea, Iași, 2018


Powered By Blogger