Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 27 septembrie 2017

Rădăcini și interferențe în cultura și viața rușilor lipoveni - Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 27.09.2017)


    Astăzi poposim acasă la rușii lipoveni din Roman, județul Neamț şi Galați, comunităţi care încă există, pentru că unii au ales să împartă greul vieţii în propria ţară, în timp ce alţii au ales să muncească peste hotare pentru un trai mai bun. Și dacă, în prima parte a emisiunii, vom poposi în județul Neamț, vom începe prin a asculta Rugăciunea - С нами Бог/Dumnezeu este cu noi, rugăciune pe care ne-o rostesc preotul și dascălul Comunității Rușilor Lipoveni din Piatra Neamț, pentru că, rugăciunea reprezintă felul nostru de a intra în legătură cu Dumnezeu, arătându-ne credinţa, nădejdea şi dragostea noastră, rugăciunea simbolizând comunicarea cu tatăl ceresc, asemenea unui copil cu tatăl lui.

Concret, primul popas îl facem acasă la ruşii lipoveni din Roman, mai egzact, în sediul comunităţii.

          Dialogăm cu domnul profesor de istorie Petru Flenchea, de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Domnia sa a scris un volum despre Comunitatea Rușilor Lipoveni din Roman, volum intitulat - Municipiul Roman și comunitatea rușilor-lipoveni. Volumul a apărut la Editura PapiruS Media din București, în anul 2009 și este prefațat de studiul Identitate romașcană, studiu scris de către dr. Dan Gabriel Arvătescu. Petru Flenchea are o misiune frumoasă, chiar dacă destul de grea, în calitate de profesor lucrează cu elevii pentru formarea competenţelor, atât competenţe de comunicare, de valorizare, de expresie culturală, dar şi competenţa de a învăţa pe tot parcursul vieţii. În afară de pregătirea necesară din cadrul orelor,  domnul profesor acordă o mare importanţă şi veleităţii de scriitor, întrucât pregătirea intelectuală şi-o desăvârşeşte şi ca autodidact, având o viziune proprie despre lume, cu sentimente adânci şi intense, având o inepuizabilă sursă de cultură, fiind un nobil într-ale literelor.



Spre finalul emisiunii poposim acasă la ruşii lipoveni din Galaţi, iar interlocutor ne este Achinfiev Pentelei, preşedinte al comunităţii lipoveneşti din Galaţi. Domnul Achinfiev Pentelei ne va vorbi despre comitetul director care conduce comunitatea lipovenească din Galaţi, despre ocupaţiile şi numărul ruşilor lipoveni din oraşul de pe malul Dunării, audiind chiar un scurt istoric al acestei comunităţi.

Foto, text, audio: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger