Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

luni, 24 septembrie 2018

Imaginea țiganilor din nuvela Faraonii, de Ion Agârbiceanu - Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 24.09.2018)

Dacă în urmă cu câteva ediţii ale emisiunii noastre, am vorbit despre romanul Şatra, al lui Zaharia Stancu, unde am prezentat viaţa rromilor prin intermediul operei literare, astăzi, vom continua incursiunea în labirintul literaturii române, vorbind despre o altă naraţiune, plăcută sufletului meu -  Faraonii, de Ion Agârbiceanu, care are în centrul acţiunii protagoniştii ţigani, care se confruntă cu încercările vieţii, lupta cu destinul, care uneori este de neacceptat pentru unii, fiind mult prea greu.
Dacă încă nu aţi apucat să lecturaţi această carte, cu dragoste frăţească, vă îndemn la lectură. Este o carte care te acaparează, care te prinde în mreje ca pe o nadă şi te vei simţi stăpân în lumea ei, doar în momentul în care veţi citi ultima pagină... o dată cu finalul acestei naraţiuni, veţi constata încă o dată, de două ori, de n... ori, că viaţa nu a fost niciodată roz, că viaţa înseamnă sacrificiu şi până la urmă - Moarte.
Şi pentru că, domnul profesor Nicolae Creţu, doctor în filologie, la Catedra de Limba şi Literatura Română a Facultăţii de Litere din cadrul Universitatăţii Alexandru Ioan Cuza, ne-a vorbit atât de frumos, data trecută, şi, de fiecare dată, de altfel, l-am invitat la dialog, pentru a ne prezenta firul epic, incursiunea în naraţiune, destinul tragic al personajelor principale, viaţa cu înălţările şi căderile ei.
Până a ne vorbi despre nuvela Faraonii, apărută la Bucureşti, în anul 1961, profesor Nicolae Creţu, ne vorbeşte despre imaginea ţiganilor în literatura universală şi literatura română.
Împreună cu prof. univ. Nicolae Crețu în incinta Ateneului ieșean
Prof. univ., dr. în filologie, Nicolae Crețu în incinta Ateneului ieșean
Aflăm de la profesorul Nicolae Creţu, invitat al emisiunii de astăzi, că autorul romanului Faraonii, preotul Ion Agârbiceanu, a scris acest roman cu un respect deosebit pentru toţi oamenii.
Ion Agârbiceanu, autorul Faraonilor
Naraţiunea romanului este dramatică, irepresibilă şi prin citirea textului se vede credinţa în destin a personajelor.
În cele ce urmează, aflăm mai multe despre acţiunea romanului, despre firul epic, întrepătrunderea planurilor, statutul personajelor, rolul pe care acestea îl joacă sau ponderea personajelor în structura epică.
 Rusalina rămâne personajul feminin, unic, memorabil al literaturii române, după cum ne spune prof. univ., dr. în filologie, Nicolae Creţu.
Spre finalul ediției de astăzi a emisiunii d-l profesor ne explică titlul romanului discutat astăzi – Faraonii.
De fapt, de aici trebuia să începem dialogul, de la explicaţia titlului, dar, mi-am propus să nu livrăm răspunsul în mod direct, ci, să creăm suspansul lecturii,  de aceea, cred că fiecare dintre dumneavoastră, vă puneţi întrebarea ce o fi însemnând … Faraonii?
Titlul este unul metaforic, şi se pare că, acesta trimite la priceperea de care dau dovadă unii rromi, în ceea ce priveşte stăpânirea unor meşteşuguri deloc uşoare.
Faraonii  reprezintă, urcuşurile  şi coborâşurile... unde, munca nu e altceva, decât, după cum putem constata … cântecul ciocanului pe nicovală, un cântec aspru, obţinut cu trudă şi muncă, prin sudoare şi chiar, abandonarea ca om… aşa cum va face în final, Rusalina…se abandonează pe sine, căutându-şi fata, pe Florica…
Raportat la subiectul emisiunii de astăzi conchidem prin cuvintele criticului literar George Călinescu din Istoria literaturii române de la origini până în prezent: La Agârbiceanu discutarea problemelor morale  formează ţinta nuvelei şi a romanului şi dacă ceva merită aprobarea neşovăitoare este tactul desăvârşit cu care acest prelat ştie să facă opera educativă, ocolind predica anostă. Teza morală este absolvită în fapte, obiectivată, şi singura atitudine pe care şi-o îngăduie autorul  e de a face simpatică virtutea”.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger