Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 11 aprilie 2019

Muzeul Etnografic din Tătăruși, legătura între înaintași și generațiile viitoare - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 11.04.2019)


Astăzi ne continuăm periplul început în urmă cu ceva timp pe teritoriul comunei Tătăruși din județul Iași.
      În vatra etnofolclorică Tătăruși, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, intrăm în incinta Muzeului Etnografic.
Domnul profesor de istorie - Dumitru Gafița - ne povestește ce adăpostește acest frumos punct muzeal, răspunzându-ne la întrebarea - dacă are sau nu vizitatori?
Concret, pășim în prima sală a muzeului - camera de locuit - în care sunt expuse mai multe costume populare, femeiești și bărbătești. 
Încăperea arhaică adăpostește păretarele străbunicelor, bunicelor noastre care din punct de vedere cromatic înveselesc sala, predominând roșul, verdele și negrul, culori cu o simbolistică aparte. Roșul ne amintește de sângele străbunilor, de crucificare și înviere, de dragoste, speranță și viață, verdele e culoarea împlinirilor, bunăstării, readucerii la viață, sănătății, iar negrul amintește de moarte, de sfârșitul pământesc, conturând necazurile, dezamăgirile.
Lăicerele, împodobite atât de frumos, sunt lăsate în urmă, viața având continuitate.



Domnul profesor Dumitru Gafița ne va prezenta următoarea sală a acestui frumos punct muzeal, încăpere în care sunt surprinse secvențe din viața spirituală a oamenilor de pe aceste meleaguri - icoane pictate pe lemn, crucifixe, cărți de cult foarte valoroase cu grafie slavonă, dar ne amintește și de colecția numismatică etalată, respectiv vasele de lut expuse... utilizate, până mai ieri, de către locuitorii Tătărușiului.



Pășim în sala dedicată tehnicii populare și în cea în care se află lăzile de zestre. Audiem detalii despre obiectele expuse în aceste două săli - de la o moară tradițională… până la foiul utilizat altădată, în satele comunei, de către meșterii fierari. Domnul profesor, Dumitru Gafița, ne conturează și o imagine a costumelor expuse în muzeu, Tătărușiul fiind o zonă folclorică de tranziție, prezentându-ne, astfel, mai multe tipuri de costume populare.







Pentru a demonstra că meșteșugurile și spiritualitatea au continuitate la Tătăruși, într-un colț al muzeului sunt expuse icoane pe sticlă făurite de mâinile dibace ale copiilor din comună, toate strânse sub titlul - Lăsați imaginația să zboare până la cer - expoziție despre care, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, aflăm mai multe detalii, oferind felicitările cuvenite tuturor celor implicați. 

Din ultima intervenție audio pe care o difuzăm cu domnul profesor de istorie Dumitru Gafița din vatra etnofolclorică Tătăruși, Iași, aflăm mai multe despre folcloristul Alexandru Vasiliu, un om care, după cum se poate constata, a fost și rămâne în conștiința posterității, un om îndrăgostit de obiceiurile și creațiile neamului nostru, un caracter sincer, devotat, care merită stima noastră, dar și a celor care vor veni.
Mai multe despre cele prezentate, puteţi audia, doar la Radio Iaşi, un radio al sufletului dumneavoastră, începând cu ora 21 şi 3 minute, în emisiunea - Tradiţii - unde vă invităm să fiţi alături de noi pentru a scrie istoria neamului.
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger