Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 1 martie 2017

Mărţişorul, simbol şi semnificaţie în comunitatea lipovenească din Botoşani - Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 01.03.2017)

O dată cu venirea primăverii, în natură, nu doar florile se-mbracă în frumoase rochii, ci şi iarba îşi aşterne covorul verde fraged şi pur, copacii împreună dansează în livezi, în paşi de menuet, prin florile dulci amărui, care vor trece prin moarte pentru a da naştere fructului gustos şi bun.
În acest cadru de poveste, gospodinele pregătesc seminţele care urmează să fie puse în pământ, fac curăţenia de primăvară prin gospodării, dar, mai mult de atât, unele dintre ele, se gândesc la sufletele noastre care sunt dornice de tradiţii, de simboluri, şi, astfel, se pregătesc să ne aducă primăvara în suflet prin truda muncii mâinilor lor, cu acest prilej, încă din iarnă, de prin lunile ianuarie… februarie, nopţile le fac zile, muncind neîncetat pentru a ne încânta privirile şi sufletele cu simbolurile primăverii, cu mărţişoare. Nimic nu poate fi mai autentic şi mai frumos, primăvara fiind cuibărită în suflet.
Concret, în emisiunea de astăzi poposim în Botoşani şi stăm de vorbă cu două gospodine din Comunitatea Ruşilor Lipoveni.
Le-am întâlnit la Târgul Mărţişorului, eveniment aflat la ediţia a VII-a, începând de sâmbătă 25 februarie până astăzi 1 Martie, pe Pietonalul Unirii din Botoşani. Manifestarea a fost organizată de către reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale.


Aşadar, invitaţi la dialog, în emisiunea de astăzi sunt:  meşterii populari, ruşi lipoveni, Olimpia Vatavu şi Lidia Alexa-Condratov, unite prin acceaşi pasiune, arta tradiţională.







Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger