Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 9 decembrie 2020

Cu „nostalgie” despre Rusia prin filmele lui Tarkovski... împreună cu Feodora Tichanov – Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 09.12.2020 și 16.12.2020)

     Atât în ediția de astăzi a emisiunii noastre, cât și în cea de miercurea viitoare (16 decembrie a.c.), începând cu ora 20 și 30 de minute, dialogăm cu Feodora Tichanov, tânără a Comunității Starovere din satul Climăuți, Comuna Mușenița, Județul Suceava.

Feodora Tichanov a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Unviersității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, secția Limba și literatura română – Limba și literatura rusă, iar lucrarea de licență pe care a prezentat-o la sfârșitul studiilor se intitulează - Nebunia întru Hristos în tradiția culturală și literară românească.

În prezent, invitata ediției de astăzi a emisiunii noastre urmează cursurile de Masterat - Limba rusă ca limbă străină și comunicare interculturală - master de didactică și culturologie, în cadrul Institutului „Aleksandr Sergheevici Pușkin” din Moscova, Federația Rusă.

Înspre Feodora am ajuns în urma unui text pe care l-a scris, evident, după câteva experiențe culturale trăite: acasă, în comunitate; la studii, în Iași, dar și în peregrinările pe care le-a întreprins de-a lungului anilor în Sankt Petersburg și Moscova, Federația Rusă, toate fiind descrise în textul respectiv.

Așadar, acesta se intitulează - „Cărți în limba română în filmul lui Tarkovski”, trimis fiind către producătorul și regizorul Ionuț Dumitrescu, cel care este creatorul inițiativei Tarkovskiana în România.

Până a ne vorbi despre subiectele surprinse în textul amintit, Feodora vine în fața dumneavoastră, su sufletul deschis, prezentându-ne din mărcile identitare pe care le are în zestrea sa spirituală, aducându-ne amănunte și despre biografia Sa… presărată fiind cu piese de teatru urmărite, filme vizonate, muzee vizitate, imagini culese și conservate atât pe retină, dar mai ales în suflet.

Feodora ne vobește și despre modul cum se păstrează și se conservă tradițiile specifice în comunitatea din care-și trage rădăcinile, spunându-ne că acestea, astăzi, în ciuda modernității pe care o întâlnim la tot pasul, se păstrează cu sfințenie.



Și dacă am amintit de textul intitulat: „Cărți în limba română în filmul lui Tarkovski” pe care Feodora Tichanov l-a trimis către producătorul și regizorul Ionuț Dumitrescu, cel care este creatorul inițiativei Tarkovskiana în țara noastră, facem precizarea că textul respectiv ne-a emoționat, stârnindu-ne acele corzi sensibile ale sufletului, trimițându-ne către reîntâlnirea cu filmele din creația lui Andrei Tarkovski. În acest context, până a afla amănunte din filmele regizorului rus, audiem o scurtă biografie a acestuia. 

 




Feodora Tichanov, invitata celor două ediții ale emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni (9 și 16 dec. a.c.), orginară din Comunitatea Staroveră Climăuți, comuna Mușenița, Județul Suceava, ne mai oferă amănunte concrete despre subiectul filmului Solaris (apărut în 1972, ecranizare  a romanului cu același nume al lui Stanislav Lem), de Andrei Tarkovski, prezentându-ne firul acțiunii, accentuând care sunt legăturile regizorului cu România, lămurindu-ne, astfel, și - de ce apar, secvențial, în film, cărți în limba română?



 După prezentarea firului acțiunii din filmul Solaris, Feodora Tichanov ne vorbește despre exil, cu accent pe filmul Nostalgia, lansat în iunie 1983 în Italia, prezentându-ne subiectul, deloc simplu, însă, acesta e ca un răspuns la trăirile staroverilor - și nu numai - din timpurile apuse (miezul secolului al XVII-lea; prigoana intelectualilor de timpul Revoluției bolșevice din 1917 și de după; prigoana elitelor din timpul regimului comunist, aici amintind și de regizorul Andrei Tarkovski).



  Mai apoi, Feodora Tichanov – originară din Comunitatea Staroveră Climăuți, comuna Mușenița, județul Suceava, masterandă a Insitutului „Aleksandr Sergheevici Pușkin” din Moscova, ne conturează o imagine a Rusiei din sufletul său… oferindu-ne exemple de scriitori prin a căror operă – scrisă în Rusia sau în exil – au marcat-o, încât ne spune că viziunea Sa despre acest spațiu, încărcat de cultură și spiritualitate, este mult diferită, trimițând, astfel, către anii dintâi, atunci când era o lume altfel, cu nostalgie susținând că… era, de fapt, o lume la care nu vom mai avea acces niciodată. Înspre finalul dialogului, Feodora, pe calea undelor, are un gând de bine și frumos, pentru fiecare dintre dumnevaoastră. 






Despre toate acestea, dar și multe alte subiecte interesante veți afla mai multe amănunte, în cele două ediții ale emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de astăzi și de miercurea viitoare, pe care le difuzăm începând cu ora 20 și 30 de minute, de pe toate frecvențele Radio Iași.

Mai multe amănunte... inclusiv AUDIO, AICI - http://www.radioiasi.ro/emisiuni/cu-nostalgie-despre-rusia-prin-filmele-lui-tarkovski-comunitati-etnice-rusi-lipoveni-cu-dumitru-serban-ora-2030-09-12-2020-si-16-12-2020/

Text și foto (unele): Dumitru ȘERBAN
Fotografii: Feodora TICHANOV 
Powered By Blogger