Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 13 septembrie 2018

Sesiune de folclor românesc alături de Dina Vrăjmașu - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 13.09.2018)

           În seara aceasta specială, dragi auditori, în emisiunea noastră, poposim în incinta Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău unde invitată la dialog avem pe interpreta de folclor Dina Vrăjmașu, coordonator, metodist al Programelor Culturale desfășurate în incinta acestei prestigioase instituții de cultură a Republicii Moldova.

      Dina Vrăjmașu, în emisiunea noastră, ne povestește despre apropierea domniei sale de folclorul autentic românesc, despre istoricul Ansamblului Etnofolcloric Tălăncuța, grupare din care a făcut parte, dar ne vorbește și despre repertoriul domniei sale, zestre cu melodii curate, autentice în care dăinuie tradiția neamului nostru.

      Invitata noastră ne povestește despre originile domniei sale, amintindu-și de pasiunea pe care o avea pentru pian în copilărie, despre chipul mamei și vocea suavă care interpreta romanțe, de unde nu putea lipsi tatăl, cunoscător al istoriei românilor.

            Dina Vrăjmașu, invitata ediției de astăzi a emisiunii noastre, ne vorbește despre Ansamblul Etnofolcloric Tălăncuța, despre activitatea și membrii acestuia, dar și despre cel care a făcut posibilă această ctitorie a folclorului autentic românesc, etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru, un nume de referință în istoria muzicii, dar înainte de toate un mare om care a avut brațe părintești pentru fiecare în parte, a ajutat ori de câte ori a fost nevoie, chiar dacă aceasta a însemnat punerea domniei sale pe locul al doilea, un sprijinitor și un sfătuitor de nădejde.

            Dina Vrăjmașu ne mai vorbește despre cariera domniei sale, un om implicat în studiul artelor frumoase, pasionat de literatura română, absolventă a Institutului de Arte din Chișinău. Marea dorință a fost  să facă o facultate românească, vis împlinit, studiind în București la Facultatea de Litere. Putem spune că visul i-a fost împlinit, domnia sa dorind să-și îmbogățească cultura generală prin studierea și incursiunea în lumea literelor, pentru ca, mai târziu, să se întoarcă acasă în Moldova, să fie alături de părinți. Tot în această perioadă o întâlnim și în Orchestra Radiodifuziunii Române din București. Domnia sa ne mai povestește despre legătura dintre strămoși și tinerii zilelor noastre, punând accentul pe instruirea tinerilor și trimiterea către izvorul autentic al folclorului, pentru că ei sunt cei care vor duce tradiția mai departe.

            Vă invităm ca în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, să deschideți aparatele de radio, pe frecvențele Radio Iași, pentru a o cunoaște pe cea care însuflețește emisiunea de astăzi, având în  comun arta și tradițiile neamului românesc.

Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN


  
Powered By Blogger