Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 11 septembrie 2019

Bani europeni pentru perpetuarea tradițiilor - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 11.09.2019)


Stimați auditori, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la Conferința Finală privind Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2014 - 2020, invitați fiind de către reprezentanții Asociației Grupul de Acțiune Locală Siret-Moldova.
Evenimentul a avut loc în incinta Hanului Andri Popa din Comuna Valea Seacă, Iași, în ziua de vineri, 6 septembrie, începând cu ora 10.
La eveniment au participat membrii echipei de proiect, reprezentanți ai primăriilor din Grupul de Acțiune Locală, membri CDRJ Iași, membri OJFIR Neamț, membri CRFIR Iași, beneficiari ai proiectului.
Din cele opt măsuri de finanțare - din cadrul proiectului despre care vorbim astăzi - Măsura 7 se adresează minorităților, iar una din cele șapte comune în care s-a implementat proiectul este comuna Lespezi, comună în care, alături de majoritari, conviețuiește și o importantă comunitate de ruși lipoveni, comunitate pentru care, prin intermediul măsurii amintite, s-au acesat 9220 de euro.
Până a sta de vorbă cu reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din Lespezi, vă invităm să ascultați amănunte despre Asociația Grupul de Acțiune Locală Siret-Moldova, strategia de Dezvoltare Locală 2014 - 2020, măsurile de finanțare, câteva sfaturi pentru viitorii beneficiari, dar și principalele realizări ale proiectului prin realizările beneficiarilor.
Despre toate acestea aflăm mai multe de la domnul Gheorghe Barău, manager al Grupului de Acțiune Locală Siret-Moldova.



Doamna profesor Eustinia Tihan, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Lespezi, în cele ce urmează, ne spune povestea noilor straie populare pe care le îmbracă tinerii Ansamblului Folcloric Nasledniki/Moștenitorii din comunitate. Amintim că activitățile propuse prin proiectul depus la Măsura 7 - Sprijin pentru minorități - prevăd dotări pentru acestea în teritoriul GAL Siret-Moldova, valoarea proiectului este de 9220 de euro, iar obiectivele acestui proiect constau în conservarea moștenirii culturale, perpetuarea tradițiilor, obiceiurilor și îndeletnicirilor creative ale minorităților.







După cum bine știți, vineri, 6 septembrie, începând cu ora 10, în comuna Valea Seacă, județul Iași, în incinta Hanului Andri Popa, am participat la Conferința Finală privind Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2014 - 2020, invitați fiind de către reprezentanții Asociației Grupul de Acțiune Locală Siret-Moldova. 
Imediat după încheierea conferinței, l-am provocat, la un scurt dialog, pe domnul Ioan Lazăr, primar al Comunei Lespezi, cel care ne vorbește despre proiectul depus în cadrul GAL-ului, proiect care prevede - dotări pentru comunitatea staroveră din comuna pe care o administrează.

            Mai multe despre subiectele prezentate, vă invităm să ascultați, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, în emisiunea dedicată Comunității Rușilor Lipoveni din România.


Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger