Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

luni, 11 martie 2019

Fanfara, tradiție și continuitate în satul Fâstâci - Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 11.03.2019)

     Astăzi, dragi prieteni, revenim - așa cum v-am promis - în comuna Cozmești din Județul Vaslui, pentru că atenția noastră se îndreaptă și de data aceasta asupra comunității rrome.
     Intrăm în incinta Școlii Cezar Botez din satul Fâstâci și stăm de vorbă cu Domnul Dumitru Trufia, institutor în învățământul primar, profesor de limba romani, lider al etnicilor rromi din comună.
      Dumitru Trufia ne descrie comunitatea etnicilor rromi din localitate, prezentându-ne atât viața bătrânilor, cât și a tinerilor, cu tradițiile, datinile și obiceiurile pe care le au în zestrea spirituală.
     Etnicii rromi din această comuna vasluiană sunt ursari, iar în prima intervenție audio pe care o difuzăm, aflăm de la interlocutorul nostru - cine au fost și cu ce se ocupă aceștia?

Ursarul - desen realizat de Theodor Aman (sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ursari)

Suntem acasă la etnicii rromi din satul Fâstâci, comuna Cozmești, județul Vaslui și dialogăm cu Dumitru Trufia institutor în învățământul primar, profesor de limba rromani, lider al rromilor.
Dumitru Trufia ne prezintă alte tradiții din sânul comunității rrome, amintindu-ne, de exemplu, că instrumentele cu care cântă rromii din fanfarele din localitate nu se împrumută, aducându-ne detalii despre Fanfara Stemnicul Junior, conturându-ne imaginea etnicilor rromi din perspectiva meseriilor pe care aceștia le-au practicat și le practică, de la fierari până la lăutari.

Dumitru Trufia, invitat al ediției de astăzi a emisiunii noastre, lider al rromilor din Cozmești, Vaslui, în următoarele minute, ne conturează o imagine a familiei Domniei Sale, familie de lăutari.
După ce ne descrie acest subiect, interlocutorul nostru ne ilustrează și situația învățământului din comună, amintindu-ne că elevii de etnie rromă au participat la diverse olimpiade, concursuri școlare, atât locale, județene, cât și naționale.

Dumitru Trufia, invitat al ediției, înspre finalul emisiunii de astăzi, ne detaliază despre membrii fanfarei și instrumentele la care aceștia interpretează repertoriul Stemnicului Junior, grup din localitate, care păstrează și promovează muzica de fanfară.


Despre toate acestea veți afla ascultând emisiunea de astăzi, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași.
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Fotografiile cu fanfara: Arhiva Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui
Powered By Blogger