Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 27 septembrie 2018

Eroii neamului, izvor al vieții și al credinței - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 27.09.2018)


În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la evenimentul – Ceremonii și manifestări de comemorare a eroilor români căzuți în Războiul de reîntregire a neamului, manifestare organizată, în comuna Deleni de Hârlău, județul Iași, vineri, 21 septembrie.

Acțiunea s-a petrecut în cimitirul din satul Maxut, sat component al comunei.

Au fost comemorați cei peste 2800 de militari, stinși în Primul Război Mondial, în zona Deleniului, militari din Regimentul 48 Infanterie, Buzău.

Organizarea acestui eveniment a fost posibilă cu implicarea, atât a autorităților din Municipiul Buzău, cât și a celor din județul Iași.

Înainte de a păși înspre cimitirul din satul Maxut, în incinta Căminului Cultural Alexandru Tănase din Deleni, despre manifestare, despre o posibilă reorganizare a Muzeului Militar din Iași, dar și despre apropierea Zilei de Întâi Decembrie, atunci când vom sărbători Centenarul Marii Uniri în deplinătatea lui, am dialogat cu doamna Laura-Iuliana Scântei, senator de Iași, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului. Interviul poate fi ascultat în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții.

În emisiunea de astăzi difuzăm predica Înalt Prea Sfinției Sale Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei; apoi audiem mesajul Șefului Statului Major al Apărării, domnul General Nicolae Ionel Ciucă, discurs adresat celor prezenți, cu prilejul manifestării din comuna Deleni; de asemenea mai difuzăm discursul domnului comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, general de brigadă Gheorghiță Vlad, președinte al Fundației Mareșal Alexandru Averescu, fundație ai cărei reprezentanți s-au ocupat de reabilitarea (luna octombrie a anului 2012) cimitirului militar din Maxut, comuna Deleni. Domnul general de brigadă Gheorghiță Vlad prezintă detaliat soarta Regimentului căzut la datorie, expunându-ne date exacte culese în urma cercetării întreprinse pe teritoriul Deleniului, completând cu informații de la Arhivele Statului
O altă voce pe care o difuzăm – în ediția de azi a emisiunii Tradiții - aparține domnului Dumitru Prigoreanu, primar al comunei Deleni, cel care ne amintește de dragostea pe care trebuie să o avem pentru armata neamului, pentru eroii neamului, cât și pentru tradiția noastră strămoșească, tradiție frumos reflectată la manifestarea de zilele trecute, atât prin straiele purtate de oamenii locului, cât și prin cântecele pe care aceștia le au în zestrea locală și le-au interpretat pentru cei prezenți. Mai audiem, de la Dumitru Prigoreanu și opinia domniei sale despre Centenarul Marii Uniri, dar și cum vede domnia sa România la o sută de ani de la Unirea teritoriilor locuite de români?
Aproape de final invităm la dialog pe domnul Constantin Toma, primar al Municipiului Buzău, implicat, trup și suflet, în buna organizare a evenimentului de la Maxut, Deleni, Iași, pentru că aici, în primul război mondial, s-au stins înaintașii neamului nostru, originari, mulți dintre ei, din zona Buzăului.



Dacă ediția de astăzi a emisiunii noastre este dedicată eroilor neamului, vom difuza cântece de cătănie (De Sânta Măria Mare și Bubuie tunul, Siretul plânge... în interpretarea rapsodului popular Ion Ciuraru din Tunsești, Vaslui, înregistrate în anul 1975, la vârsta de 80 de ani, de către folclorist Silvia Chiper; Soldat de la Roșiori, în interpretarea Zoiței Obreja din Ruși, Puiești, Vaslui, înregistrat în anul 1977 de către folcloriștii Dan și Silvia Ravaru; Cântec de la Mărășești, cules din Negrilești, Vrancea, interpretat de Ion Iordache, cules în anul 1975, atunci când Moșu Ion avea 73 de ani, de către folclorist  Silvia Chiper) de pe Albumul - Măi soldate roșior - album editat anul acesta cu prilejul Centenarului, la Vaslui, de către reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Vaslui.

Războiul a marcat conștiințe și a făcut eroi și sfinți, care și-au dat sufletul apărând pământul și glia străbună, pentru ca noi astăzi să dăinuim ca popor, de aceea ne întoarcem cu pioșenie și recunoștință, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru că prin jertfa sufletelor nevinovate căzute la datorie pe fronturile românești și nu numai... existăm ca neam.
E bine că Centenarul unește în trăiri și-n simțiri suflarea românească și în cinstea eroilor neamului ne-am adunat cu mic cu mare, aducând recunoștință prin activitățile diverse care au fost și sunt organizate.
Ascultând cântecele de cătănie pe care le difuzăm în emisiunea de azi nu putem decât spune că... energia și credința unui neam le alimentăm din pământul îmbibat cu sânge ostășesc, vărsat de străbuni pentru apărarea patriei și a gliei strămoșești. Purtăm în sângele nostru sângele străbunilor, ne alimentăm din credința și sacrificiul acestora, dăinuind și trăind în eternitate. Exemplul lor este exemplul nostru, modelul lor, prototipul nostru. Cu jertfa lor și prin sacrificiul lor am ajuns un neam creștin, plin de bunătate, dragoste și adevăr. Istoria lor este a noastră și a urmașilor noștri în vecii vecilor. Dumnezeu cel milostiv să ne apere și să ne păzească pentru sacrificiul lor și să-și îndrepte mila sa asupra noastră și să păzească neamul românesc până la sfârșitul veacurilor.
La sfârșitul activităților dedicate comemorării eroilor români căzuți în Războiul de reîntregire a neamului, de zilele trecute, de la Maxut, Deleni, Iași, am ascultat și o frumoasă poezie pe care ne-a interpretat-o un vlăstar al locului. Este vorba despre Larisa Borșeri pe care, în emisiunea de diseară o simțim alături de noi, alături de tradițiile neamului românesc, implicată fiind și în bunul mers al activităților culturale împreună cu Ansamblul Folcloric Muguri de Stejar din comună.

Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger