Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 6 noiembrie 2019

„Disidența în Rusia” - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 06.11.2019)


În perioada 25 - 26 octombrie, la Iași, s-au desfășurat Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
În cadrul acestora, la Facultatea de Litere, a avut loc Simpozionul Național al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman”.
Temele dezbaterii au fost: Literatura disidenței în Rusia cu referire la: Piotr Ceaadaev - 225 ani de la naștere; Boris Pilneak - 125 ani de la naștere; Andrei Platonov - 120 ani de la naștere.
Despre aceste subiecte, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, ne relatează  domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Pe lângă tema disidenței s-a mai discutat, în cele două zile de dezbateri, despre - „Un ultim scriitor de geniu” - Vasile Șukșin (1929-1999); Reconsiderarea trecutului: Academicianul Dmitri Sergheievici Lihaciov (1906-1999); Istoria rușilor lipoveni din România. Ultimul ataman al cazacilor nekrasoviști: Osip Semionovici Goncear(ov) (сса.1837-1879)/История русских липован Румынии. Последний атаман казаков-некрасовцев: Осип Семенович Гончар(ов); Minorități. Relații cultural interetnice.
Întâi, pe scurt, audiem o imagine a fenomenului disidenței în Rusia, care este destul de vechi, datat fiind încă de la începutul secolului al XV-lea, temă prezentată de către domnul profesor Leonte Ivanov în intervenția intitulată - Cuvântul greu de ucis.



Invitatul ediției de astăzi ne oferă detalii și din biografia protopopului Avvakum Petrovici Kondratiev, ars pe rug la începutul anului 1682 pentru opoziția pe care a manifestat-o față de reformele promovate de către patriarhul Nikon al Moscovei. Scrierea sa autobiografică, Viața protopopului Avvakum, scrisă de el însuși („Житие протопопа Аввакума им самим написанное”) (1672/1675), precum și scrisorile adresate țarului sunt texte care înseamnă începutul romanului psihologic, teologic, constatând că marea literatură se naște din disidență.

Despre toate acestea, dar și despre biografiile și operele lui Piotr Ceaadaev, Boris Pilneak, respectiv Andrei Platonov aflați mai multe amănunte, în seara aceasta, începând cu ora 20 și 30 de minute, în emisiunea Comunități entice/Ruși lipoveni, pe care o difuzăm pe toate frecvențele Radio Iași.

Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Comunitatea Rușilor Lipoveni din Iași

Powered By Blogger