Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

vineri, 24 iulie 2020

„Însemnări politice”, de GRIGORE GAFENCU

            Grigore Gafencu s-a născut la 30 ianuarie 1892, la Bârlad și s-a stins la 30 ianuarie 1957, la Paris. Gafencu a fost gazetar, diplomat, om politic, reprezentativ pentru istoria noastră interbelică.
          Volumul a apărut în anul 1991, la Editura Humanitas din București, fiind îngrijit și cu o postfață de către istoricul Stelian Neagoe (autor, editor de studii și lucrări științifice despre istorie).
          Lucrarea surprinde, cronologic, însemnările lui Grigore Gafencu din perioada 3 martie 1929 – 13 noiembrie 1939, editate după manuscrisele autorului aflate în arhivele Bibliotecii Academiei Române.
          Apariția Însemnărilor… lui Gafencu, după cum ne precizează editorul în nota introductivă, constituie o „reparație târzie!” – aducând, astfel, „în circuitul internațional acele Însemnări politice uitate, ale unui gazetar, om politic și diplomat pe cât de documentat, pe atât de plin de har scriitoricesc”.
          Pentru a vă stârni interesul de a parcurge volumul, istoricul Stelian Neagoe, în Postfață, susține că: „Filonul-geneză al Însemnărilor… exprimă robustețe morală, iar firul călăuzitor este totdeauna luminos: o împătimită dragoste de țară, o neostoită grijă pentru destinele poporului român”. 
                                              Text: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger