Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 8 noiembrie 2018

"Meșteșuguri dulci", împletite cu țesături și tradițional - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 8.11.2018)


În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții relatăm de la evenimentul „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova”. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia „ART – Meşteşugurile Prutului” din Iaşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași. S-a desfăşurat în perioada 2- 4 noiembrie 2018, pe Pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Iaşi. Parteneri în organizarea acestui eveniment au fost: Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași; Asociația ROIS; Asociaţia Dialog Pentru Dezvoltare Iași; Asociația Societăților Imobiliare din Moldova; Centrul de Informare Turistică Iași. Radio Iași – partener media al evenimentului.

Au fost prezenţi 40 de meşteri populari, atât din Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, cât şi din alte zone etnografice ale ţării.

Organizat pe durata a trei zile, evenimentul a promovat valorile perene ale culturii tradiţionale româneşti din Moldova și Republica Moldova, dar și transmiterea acestora către tânăra generație.

La această manifestare ne-am întâlnit și cu o frumoasă familie din satul Iurești, comuna Todireni, judeţul Botoşani care realizează adevărate bijuterii ale artei noastre populare. Este vorba despre Maria Daniela și Vasile Ivănuşcă. Aceștia, cu mâinile lor de aur, făuresc covoare ca acum 100 de ani, la războiul de țesut şi numai… din lână naturală nevopsită. La sfaturile și la îndrumarea etnografilor de la Centrul Creației Populare din Botoșani respectă cu sfinţenie motivele specifice zonei din care fac parte. Vă invităm ca în ediția de astăzi a emisiunii noastre să le ascultăm povestea.

Doamna Ivănușcă, primul interlocutor, a mai fost invitată în emisiunea noastră și după dialogul purtat în urmă cu ceva timp, reacțiile dumneavoastră, iubiții noștri auditori, nu au întârziat să apară. Ne vorbește despre sincronia dintre obiectele țesute de mâinile domniei sale și costumul popular pe care îl îmbracă la toate manifestările dedicate conservării și promovării meșteșugurilor noastre la care participă. Fiindcă am amintit de costumul popular, Doamna  Ivănușcă își propune ca în următoarea perioadă, în an centenar, să fie exemplu pentru oamenii din comuna domniei sale… în ceea ce privește îmbrăcatul și purtatul straielor populare, având, în acest context, o inițiativă aparte.

Aflăm care sunt obiectele pe care echipa cu care lucrează le făurește și - cu emoție în glas - ne vorbește despre Centenar… doamna Ivănușcă având în piept Sigla care marchează această frumoasă sărbătoare a tuturor românilor de pe toate meridianele lumii.

Vasile Ivănușcă, al doilea interlocutor al emisiunii, deapănă firul poveștii începute în deschiderea ediției de astăzi de către soția domniei sale, Maria Daniela, o istorie  care arată că munca, pentru acești oameni frumoși nu este o povară, ci o binecuvântare, care te înnobilează.
Experiența plăcută avută în afara granițelor îi declanșează scânteia care îi întreține focul patriotismului și-i deschide calea întoarcerii acasă cu o nouă viziune pe care o pune în practică.
Dezamăgit că întâlnește în Italia oamenii care-și apreciază atât de mult cultura și tradiția, iar în patria sa frumusețea fără margini nu este pusă în valoare, hotărât, dar și înzestrat cu creativitate, imaginație, har, pune bazele unei afaceri, care are ca drept scop potențarea valorilor autentice, conservarea acestora și transmiterea urmașilor prin meșteșugul pe care-l întreprinde.
Creativitatea este transferată de la înaintași urmașilor prin adevărate povești care sunt transpuse în covoare de lână țesută și nu numai. Amintirile copilăriei îi țin trează conștiința, întorcându-se - în timp și spațiu - în casa copilăriei unde imaginea bunicii este clară și vie în minte, retrăind momentul unic din sânul familiei, când de la mic la mare ajutau la țesutul covoarelor, unde unele treburi erau făcute de copii.
În dialog cu Vasile Ivănușcă/Foto: Florin Șova, B. J. "Gh. Asachi", Iași
La Iași, la cea de-a XI-a ediţie a manifestării „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova”, eveniment care s-a desfăşurat în perioada două – 4 noiembrie 2018, pe Pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt” ne-am întâlnit și cu doamna Adriana Țibulcă din Vaslui, un om iscusit, iubitor de frumos, apropiată de o ocupație deloc ușoară - apicultura.
Sănătoasă și gustoasă, indicată în anemii și răceli, cu un gust dulce și parfumat, strânsă de albinuțe, este mierea de albine, gustată și mâncată de la cei mai mici până la cei vârstnici. Este utilizată de gospodine, atât în sosuri, în preparate dulci, în felurite gustări și prăjituri, dar și un îndulcitor natural pentru ceaiuri, mierea este un aliment nelipsit de pe mesele oamenilor. Acest element este iubit și în tradiție, fiind un ingredient principal în prepararea turtei dulci și a altor dulciuri preferate de cei mici și cei mari.
Doamna Adriana Țibulcă ne surprinde prin prezentarea unei licori de la Casa Părintească, marcă înregistrată la OSIM și prezentată publicului, anul acesta, la ediția a XV-a a Târgului Meșterilor Populari, din Vaslui, Parcul Copou, în perioada – 7 – 9 septembrie.
În dialog cu Adriana Țibulcă/Foto: Florin Șova, B. J. "Gh. Asachi", Iași
Aproape de finalul emiisunii... intrăm în incinta atelierului de lucru al meșterului popular Vasile Dudanu din Suseni, Grumăzești, Ținutul Neamțului. Se cuvine, ca în contextul de față să amintim cuvintele etnografului Marcel Lutic, președinte al Asociației Meșterilor Populari din Moldova, scrise despre Familia Dudanu: A furat sau, mai bine zis, a deprins meseria de la tatăl său, vrednicul de pomenire Mihai Dudanu, plecat acum câțiva ani în lumea fără dor. Putem presupune că bătrânul a plecat în Împărăția Cerurilor mulțumit și împăcat că unul dintre feciori îi duce mai departe, cu multă vrednicie, meșteșugul pe care el însuși l-a practicat aproape întreaga viață! În acest context, al predării meșteșugului din tată în fiu, marele etnolog Petru Caraman afirma cu temei undeva că „cine vrea să pregătească un viitor sigur copilului său, să-l dea la meşteşug, pentru că ştiut este de toată lumea, «Omul cu meşteşug nu piere», căci «Dintr-o meserie cât de mică,/ Dacă nu curge, tot pică!». Ba există o serie de proverbe, care exprimă un optimism cu mult mai larg în ce priveşte lucrativitatea meseriilor şi bunăstarea pe care ele o pot oferi omului. Astfel, se zice pe bună dreptate că «Omul cu meşteşug/ Trăieşte din belşug»”. Acest din urmă proverb este confirmat în mare parte de gospodăria lui Vasile Dudanu din Susenii Grumăzeștilor, una cum rar îți este dat să întâlnești în satele Moldovei, o adevărată oază de temeinicie, de hărnicie bine chibzuită, dar și de liniște care te seduce cum îi treci poarta, un loc unde ai vrea mereu să revii. Desigur, toate acestea se datorează în primul rând armoniei conjugale de invidiat din familia Dudanu, soția Mihaela fiind un ajutor de nădejde în toate proiectele soțului”.
            Audim de la meșterul popular Vasile Dudanu detalii concrete despre meșteșugul domniei sale, un meșteșug nu ușor, dar fără de el - pentru că se apropie anotimpul rece - ce ne-am face? În gospodăria lui Vasile Dudanu se pot vedea o mulțimede obiecte tradiționale, evidențiind astfel buna comunicare dintre domnia sa și meșterii populari din întreaga țară.
Dragi prieteni, raportat la  subiectele pe care le dezbatem în ediția de astăzi a emisiunii noastre conchidem prin câteva cuvinte care aparțin scriitorului Lucian Blaga din Elogiul satului românesc… “Copilăria şi satul se întregesc reciproc alcătuind un întreg inseparabil. S-ar putea vorbi chiar despre o simbioză între copilărie şi sat, o simbioză datorită căreia fiecare dintre părţi se alege cu un cîștig. Căci, pe cît de adevărat e că mediul cel mai potrivit şi cel mai fecund al copilăriei e satul, pe atît de adevărat e că şi satul la rîndul lui îşi găseşte suprema înflorire în sufletul copilului. Există un apogeu exuberant, învoit şi baroc, al copilăriei, care nu poate fi atins decît în lumea satului, şi există de altă parte aspecte tainice, orizonturi şi structuri secrete ale satului, cari nu pot fi sezisate decît în copilărie. Cert lucru, pentru a afla ceva despre viaţa satului şi despre prelungirile ei cosmice, e greşit să iscodeşti sufletul ţăranului matur cu zarea retezată de nevoile vieţii, de mizeriile şi de cele o sută de porunci ale zilei. Pentru a-ţi tăia drum spre plenitudinea vieţii de sat trebuie să cobori în sufletul copilului. Copilăria e de altfel vîrsta sensibilităţii metafizice prin excelenţă. Şi satul, ca zărişte integrală, are nevoie de această sensibilitate pentru a fi cuprins în ceea ce cu adevărat este.  Copilăria mi se pare singura poartă deschisa spre metafizica satului, spre acea stranie, şi firească în acelaşi timp, metafizică, vie, adăpostită în inimile care bat subt acoperişele de paie, şi oglindită în feţele bîntuite de soartă, dar cu ochii atîrnaţi de cer”.
Foto, text, audio: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger