Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 15 august 2018

Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor, simbol al talentului, al inspirației și al creației folclorice autentice - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 16.08.2018)

Dragi prieteni, bine ne-am regăsit pe calea undelor în această seară de joi, unde cu emoție în suflet și cu nerăbdare așteptăm să ne unim în trăiri și în suflete la emisiunea care leagă și sudează sufletele românilor, încât prin tradiții suntem contopiți, trainici și eterni.
Și pentru că tradiția am preluat-o de la străbuni, obligația noastră morală este să continuăm, să trăim în legea aceasta veche, căci tot ce-i vechi se deschide în nou, iar noul completează vechiul, arhaicul.
Tradiția este veriga care ne unește în cercul autohton ținându-ne legați, cu capul sus, nebiruiți de modernitate, înfrățindu-ne prin brâul tricolor, prin ia străbună, prin glia udată de sângele înaintașilor pe care trebuie să le apărăm cu sfințenie și cu binecuvântare divină.
În seara aceasta specială, în emisiunea noastră, poposim în Botoșani, în incinta sediului Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor, de pe Bulevardul Unirii, numărul 10, sediu care a găzduit tradiția, portul și cântecul popular, timp de câteva ceasuri, unde Radio Iași, prezent ca de fiecare dată, a ajuns până-n miezul culturii populare, încercând prin dialogul cu interpretul de muzică populară Dan Doboș, manager al orchestrei, invitatul de astăzi, să scrie o pagină folclorică.
În prima intervenție audio pătrundem în familia Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor, încercând să-l descosem pe Dan Doboș pentru a afla mai multe detalii din  interior, din familie, ca să spunem așa, încât să putem avea posibilitatea să-i descoperim pe acești oameni minunați, uniți,  care alcătuiesc grupul.
Despre înființarea grupului, despre alegerea membrilor, despre instrumente, dar și oamenii valoroși, ne vorbește Dan Doboș, punând accentul pe faptul că cel care a ținut unită și trainică această echipă minunată a fost inegalabilul maestru Ioan Cobâlă, care timp de aproape 50 de ani a scris istoria acestei orchestre, reușind să păstreze zestrea autentică a neamului.
Vorbind despre repertoriul orchestrei, acesta este unul original, autentic, care și-a păstrat valoarea prin creații proprii, dar și prin faptul că a colaborat cu mari artiști ai neamului, îndreptându-ne privirile spre: Daniela Condurache, Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Gică Petrescu ș.a..




Dan Doboș, manager al Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor, continuatorul maestrului Ioan Cobâlă, a ales să ne ne vorbească despre originile domniei sale, amintindu-și cu nostalgie de meleagurile natale, de casa părintească, de mirosurile îmbietoare ale bucatelor delicioase din bucătăria mamei, de serbările școlare din satul natal unde cu emoție interpreta cântece spre bucuria și exstazul sătenilor.
Dan Doboș, cu emoție în glas și suflet, ne povestește care a fost primul impact cu muzica populară, dar ne aduce detalii și despre rolul pe care l-a avut învățătoarea domniei sale din clasele primare - doamna Georgeta Vaida - un adevărat șlefuitor de suflete, de caractere.



            Interlocutorul emisiunii ne istorisește despre atmosfera din sânul familiei în timpul copilăriei, atunci când totul curgea fără griji pentru copiii familiei și chiar ai satului.
            Audiind emisiunea și ascultându-i povestea, cu siguranță, mulți dintre cei prezenți ne regăsim în viața de altădată, unde familiile erau unite, munceau și făceau tot posibilul ca odraslei să nu-i lipsească jocul copilăriei, dar și bucatele sănătoase de pe masă, mulțumind cerului că a mai trecut o zi în care grijile au fost înlăturate, pornind cu același entuziasm într-o nouă zi, unde în centru se afla familia și bucuria, surâsul și împlinirile, dragostea și unitatea. 
Și cum îi șade bine unui român cu sufletul mare, Dan Doboș și-a deschis sufletul pentru ascultătorii fideli ai postului Radio Iași, povestindu-ne în emisiunea noastră primii pașii, începând de la școala gimnazială până în ziua de astăzi.
Și să nu credeți că drumurile au fost presărate cu flori, ci ca orice om, a avut de trecut prin viață, respectând salturile în pași mărunți, întrucât drumul cu prioritate i-a oferit talent, a cântat la trombon, făcând în particular cursuri suplimentare de canto, începând cu profesia de dascăl, unde a inițiat elevi în tainele muzicii, ca la un moment dat să i se deschidă noi oportunități, noi porți de acces, datorită talentului său, fiind descoperit de maestrul Ioan Cobâlă, care l-a ridicat și l-a dus la rangul binemeritat de artist.
Vă invităm ca în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute, să deschideți apartele de radio, pe frecvențele Radio Iași, pentru a-l cunoaște pe cel care însuflețește emisiunea de astăzi, având în comun arta și tradițiile neamului românesc.
Text: Dumitru ȘERBAN
Foto: Arhiva personală – Ciprian Iacinschi, Botoșani
Powered By Blogger