Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 2 octombrie 2019

Cultură și fraternitate în Comunitatea Staroveră din România - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 02.10.2019)

Astăzi relatăm de la FESTIVALUL-CONCURS NAȚIONAL ȘCOLAR DE INTERPRETARE DE NOTE PSALTICE ȘI STIHURI DUHOVNICEȘTI „IOACHIM IVANOV”, ediția a VI-a, de la Galați, eveniment desfășurat în perioada 6-9 august, în incinta Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, de pe strada Domnească, Numărul 59.
Despre eveniment, despre programul prezentat, dar și despre imaginea sfintei biserici și a Comunității Rușilor Lipoveni din Galați, dialogăm în ediția de astăzi a emisiunii cu Iulia Trefil și preot paroh Feodor Trefil.
Din prima zi a manifestării difuzăm, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, un interviu cu Doamna Iulia Trefil, coordonator al Grupului de Copii din Galați.
Doamna Iulia Trefil ne aduce detalii despre stihurile pe care copiii din Galați le-au interpretat la acest frumos eveniment cultural.
Grupul din Galați, la sfârșitul evenimentului adjudecând Premiul I la secțiunea ”Interpretare de note psaltice”.



Al doilea interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii este preotul paroh Feodor Trefil de la Biserica de Rit Vechi „Sfântul Nicolae” din Galați. Înalt Prea sfinția Sa ne conturează o imagine a comunității din orașul de pe malul Dunării, trecând în revistă principalele activități din sânul sfintei biserici, activități dedicate copiilor comunității, care au ca principal obiectiv păstrarea, conservarea și promovarea valorilor spirituale ale staroverilor.

Înspre finalul dialogului nostru ne amintește și de Corul de Copii din Galați, cor pe care-l audiem în ediția de astăzi a emisiunii noastre cu câteva stihuri duhovnicești interpretate în cadrul festivalului.

Părintele paroh este ancorat în viața bisericii și a enoriașilor, implicându-se activ nu doar în slujbele religioase, ci și în activități pe care le realizează la nivelul comunității, fiind un dohovnic dedicat, care nu-și dorește decât să respecte, cu sfințenie, jurământul de la hirotonie.
Mai multe despre subiectele prezentate, vă invităm să ascultați, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, în emisiunea dedicată Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger