Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

luni, 7 februarie 2022

Schisma din Biserica Rusă prin trăirile Feodosiei Prokopievna Morozova, născută Sokovnina (II) - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 09.02.2022)

În ediția de astăzi (9 februarie 2022, h. 20:30) a emisiunii Comunități Etnice/ Ruși Lipoveni, după cum bine știți din emisiunea de săptămâna trecută… dialogăm cu doamna Profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Vorbim despre volumul - Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte tradusă de către invitata noastră, cea care a semnat și prefața. Volumul a apărut în anul 2021 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București.

        În prima intervenție audio pe care o difuzăm, doamna Profesor Marina Vraciu ne creionează un portret al Boieroaicei Feodosia Prokopievna Morozova, cea care s-a călugărit în taină, luând numele de Maica Feodora, aflând totodată și răspuns la întrebarea – De ce a trebuit ca ea să moară…? fiind dintr-o familie de rang înalt a imperiului din acele vremuri, fiind căsătorită, având și un fiu.

Apoi, doamna Profesor continuă a ne prezenta portretul Feodosiei Prokopievna Morozova ilustrându-ne credința acesteia ancorată – clipă de clipă – în căutarea sfințeniei, în facerea de bine, gingășiei, generozității, iubirii pentru aproapele, pentru Hristos și credința străbunilor.

Pentru a întări cele precizate și a vă crea o imagine completă a perioadei la care facem referire și a actanților implicați în subiect (Feodosia Prokopievna Morozova – 21 mai 1632, Moscova… plecând din lumea cu dor în cea fără de dor la 12 noiembrie 1675, Borovsk, Rusia) – se cuvine ca din prefața cărții să cităm: „Regăsim în textul acestei relatări și personaje istorice cunoscute din alte texte fundamentale ale așa-numitei Școli de la Pustoziorsk, adică din Viața Protopopului Avvakum de el însuși scrisă, precum și a preotului Lazăr și a călugărului Epifanie: maica-îndrumătoare, Melania, cea care o păzește pe Feodosia, pe de o parte, și sora mai mică a Feodosiei, Evdokia Urusova precum și prietena lor de origine nobilă, Maria Danilova. În contrast, în conflict apar, într-o strânsă asociere cu reprezentanți ai puterii laice și bisericești, demnitari și executanți, boieri, clerici și chiar membri ai familiilor”.

      Lupta pentru credința străbună a Maicii Feodora s-a reflectat, mai târziu, în operele artiștilor, scriitorilor, amintindu-ne de pictorul Vasili Surikov, cunoscut pentru lucrările sale istorice în care prezintă episoade din secolul al XVII-lea și din perioada medievală a Rusiei.

         În picturile sale, Vasili Surikov redă cu minuțiozitate așezările și costumele epocii. aceasta în ciuda faptului că doar nouă din picturile sale sunt istorice, iar restul, de mai multe sute, fiind portrete și schițe. Surikov se trage dintr-o familie de cazaci din îndepărtata Siberie. După absolvirea școlii în anul 1868, a pornit spre Sankt Petersburg, călare pe cal, pentru a se înscrie la Academia de Arte. Călătoria a durat un an, iar în 1869 s-a înscris la Academie, unde a avut rezultate remarcabile.

        Am amintit toate acestea, pentru că Doamna Profesor - Marina Vraciu - ne amintește de o pictură a lui Vasili Surikov în care o reprezintă pe Feodosia Prokopievna Morozova, pictură care ilustrează, în detaliu, suferința acesteia pentru credința străbună. De asemenea, invitata noastră ne amintește și despre prezența Morozovei în romane istorice, în opere literare.


        Încheiem ediția de astăzi a emisiunii noastre… spunându-vă că Maica Feodora a fost canonizată în anul 1917, aflând... ca o concluzie a celor două ediții dedicate: schismei din Biserica Ortodoxă Rusă; contextului schismei; volumului - Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum; autorului paginilor volumului, volum tradus de doamna Profesor Marina Vraciu, aflând, din nou, ce cuprinde întregul proiect editorial, invitându-vă, așadar, la lectură și a afla din trecutul sângeros al staroverilor.

       În final, mulțumim doamnei Profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pentru că ne-a prezentat, în exclusivitate, volumul Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, în anul 2021, București.

         Ne auzim online, în orice colț al lumii - AICI - http://www.radioiasi.ro/asculta-live/ 

Text: Dumitru ȘERBAN

În ton cu subiectele pe care ni le prezintă doamna Profesor Marina Vraciu, astăzi... difuzăm Fericirile interpretate de Ansamblul Sirin, care au reprezentat coloana sonoră pentru serialul „Raskol” al lui Nikolai Dostal' (2011), unde apar Boieroaica Morozova și protopopul Avvakum, ca simboluri ale rezistenței față de reformele Patriarhului Nikon. Ansamblul Sirin a fost fondat în anul 1989 de către Andrey Kotov,  denumirea ansamblului provenind de la numele unei păsări a grădinii Edenului din legendele creștine rusești. Înainte de aceasta, Andrei Kotov a petrecut mulți ani studiind folclorul sacru rusesc în expediții în cele mai izolate locuri din Federația Rusă… unde tradițiile vechi încă sunt păstrate. 

Powered By Blogger