Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

luni, 15 octombrie 2018

Sunete, vibrații și descântec în Zmeu - Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 15.10.2018)

Astăzi, iubiți auditori, poposim acasă la rromii din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași unde vom afla mai multe despre cadrul familial, obiceiuri, cutume, imprecații, descântece evidențiind colectivul, comunitatea rromă.
Interlocutorul nostru nu este un om oarecare, ci un învățător al locului care cunoaște comunitatea, pe care o știe, nu doar prin faptul că locuiește alături de ei, ci mai degrabă prin faptul că a făcut cercetări pentru lucrarea de licență în care pilonul forte, instrumentul muncii sale a fost imaginea rromului din localitate, portret zugrăvit din  experiența de zi cu zi pe care o are alături de acesta.
Să te ferească Dumnezeu să te prindă deochiul!
Prin intermediul emisiunii am aflat că cele mai puternice descântece împotriva deochiului se realizează pe meleagurile din comunitatea Zmeu, Lungani, unde, ca niște personaje fantasmagorice din basme, ca niște zmei, au puterea de a-l readuce pe cel deocheat în lumea pașnică și bună.
Mai multe practici, despre magie, ne vorbește domnul învățător Claudiu Costel Hâncu, om al locului, absolvent al Universității din București, secția institutori de limba rromani.
A terminat facultatea în anul 2006 cu o teză de licență intitulată – Obiceiuri, cutume, căsătoria la etnicii rromi din localitatea Zmeu.
Ca într-o poveste, cu un narator subiectiv, direct implicat, având viziunea împreună cu, ne prezintă fapte verosimile, autentice de pe plaiurile natale, unde aflăm lucruri frumoase despre familie. 
Ursari de origine, practică descântecele de deochi, având puterea de metamorfozare a spiritelor rele, de calmare, de potolire, alungându-le ca niște vraci ai cuvântului, unde prin puterea magiei readuc liniștea și echilibrul.
Și cum fum fără foc nu există, nu vor exista nici comunități de rromi fără lăutari, astfel încât, domnia sa, domnul învățător Claudiu Costel Hâncu, face incursiune în muzica țigănească nuanțând faptul că locuitorii din zonă,  majoritatea născuți cu ureche muzicală și auz total, transmit moștenire copiilor acest har, toți aproape cunoscând muzica după ureche. Profitând de această abilitate, domnul învățător reușește să-i strângă și să-i implice în activități artistice, învățându-i dansul, cântul, teatrul.
În a doua parte a ediției de astăzi a emisiunii noastre, împreună cu domnul învățător Claudiu Costel Hâncu, pășim în comunitate. 
Pentru a concretiza cele spuse până acum, mai mulți localnici vor face demonstrații pe viu, la rece cum am spune noi, interpretând melodii din folclorul zonal, conturând îndeletnicirea, îndemânarea, harul și talentul cu care sunt înzestrați.
Domnul Petru Alupu, tată a patru copii, deprins mai degrabă cu cântatul decât cu vorbitul, ne introduce în lumea muzicii prin câteva secvențe muzicale pe care le interpretează cu pasiune și talent.
Apoi, tot de la Zmeu, Lungani, județul Iași, ne va încânta auzul, un alt etnic rrom, pe nume Dumitru Vijai Doboșeru, viorist, care te duce prin mânuirea arcului într-o lume a voii bune și a cântului.
În Zmeu l-am întâlnit și pe Moșu Petru Maradin, care ne-a unit în sunet și vibrații, ducându-ne auzul înspre – harfe resfirate ce-n zbor invers le pierzi – cum ar spune poetul Ion Barbu, adică dacă artistul nu cunoaște jocul va pierde, dacă nu știe să găsească esența lucrurilor, căutând la origini, la un zbor invers, nu va reuși niciodată să ajungă pe culmi.
Mâinile muncite ating clapele sensibile și sunetul se produce în mii de nuanțe, de mișcări, contopindu-se cu întregul univers.


            Despre toate acestea și despre alte subiecte interesante veți afla doar dacă veți spune prezent invitației noastre, de a ne fi alături, pe calea undelor, începând cu ora 20 și 30 de minute, la emisiunea Viața Rromilor.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger