Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 10 octombrie 2018

Rușii lipoveni din Focuri, trecut și prezent - Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 10.10.2018)

Bine ne-am regăsit la o nouă emisiune dedicată Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, precum şi tot publicului larg, care doreşte să călătorească alături de noi, în spațiu și timp, ca să fie descoperitorii unor oameni care trăiesc și simt la fel ca noi, care-și deschid sufletul pentru a le cunoaște viața și cultura, frumosul și arta, credința, dar și omenescul.

În emisiunea de astăzi revenim acasă la etnicii ruşi lipoveni din localitatea Focuri, județul Iaşi.
Primul interlocutor al ediției este domnul Vasile Macovei, edilul șef al comunei, cel care ne vorbește despre trecutul și prezentul oamenilor de pe aceste meleaguri.

O dată ce pătrunzi în comuna Focuri rămâi impresionat de comunitatea lipovenească deschisă spre comunicare cu oameni harnici și credincioși,  uniți în spiritul moralei și al credinței, cu portrete senine, conturate de barba specifică bărbaților din comunitate, creând impresia că ai intrat pe tărâm biblic.

Cel care cârmuiește din punct de vedere social și administrativ localitatea, nuanțează prezența rușilor lipoveni în comună, conturând un istoric al satului, cu vechime și tradiție, datând din anul 1879, prezentând detaliat informațiile despre satul și oamenii locului, punând accentul în egal măsură, atât pe partea văzută - biserici, pământuri, așezare geografică, locuitori, cât și pe partea nevăzută a omului, a credinței, a statorniciei... e edilul șef al comunei.


Dacă în prima parte a ediției de astăzi a emisiunii noastre stăm de vorbă cu primarul comunei Focuri domnul Vasile Macovei, în cea de-a doua parte invităm la dialog pe domnul Fănică Timofte, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Focuri.
Primarul comunei Focuri ne descrie comunitatea rușilor lipoveni din localitate, precizând faptul că în această perioadă se construiește un sediu cultural al rușilor lipoveni, iar întru realizarea acestui proiect impozant administrația comunei a fost alături de aceștia.
Vasile Macovei ne mai vorbește și despre hărnicia rușilor lipoveni de pe teritoriul comunei Focuri, punând accent pe ocupațiile acestora, deloc ușoare, dar prin muncă și credință, etnicii ruși lipoveni sunt un exemplu pentru întreaga țară.
Domnul primar, în discursul domniei sale, zugrăvește o imagine autentică a comunității lipovenești, unde staroverii sunt deprinși cu munca de toate zilele, uitând să se plângă, acceptând viața cu toate serpentinele și greutățile zilei.
Comunitatea staroveră este atât de puternică și unită, tocmai pentru că este reprezentată de un lider pe măsură, domnul Fănică Timofte, care este implicat în tot ce înseamnă nevoia și interesul comunității.


În ediția de astăzi a emisiunii noastre suntem acasă la rușii lipoveni din Comuna Focuri, Județul Iași. Al doilea interlocutor al emisiunii noastre este Domnul Fănică Timofte, lider al Comunității Rușilor Lipoveni din Focuri, de meserie asistent medical în cadrul Dispensarului Uman din comună, care este implicat și pe partea administrativă în bunul mers al treburilor în actul de învățământ din Focuri, fiind reprezentantul primarului comunei în Consiliul de Administrație al școlii. 
Interviul cu domnul Fănică Timofte a fost realizat în incinta sediului cultural al comunității, sediu care – chiar în această perioadă – este în construcție, întrucât am găsit oamenii comunității la lucru. Fănică Timofte ne prezintă comunitatea rușilor lipoveni din Focuri, vorbindu-ne despre acest impozant proiect care se află în lucru și anume - sediul cultural al comunității, punând accent în discursul domniei sale și pe descrierea celor două biserici lipovenești din localitate, lăcașe de cult care se află în apropierea viitorului sediu. Construcția va fi benefică, atât pe plan cultural, unde elevii vor avea deschise porțile spre studiu, spre petrecerea timpului liber într-un mod creativ, spațiul găzduind identitatea rușilor lipoveni, care se va materializa prin - bibliotecă, sală de cursuri, cabinet de limba rusă etc..



 
Mai audiem în ediția de astăzi a emisiunii detalii despre implicarea copiilor rușilor lipoveni din comună întru conservarea, păstrarea și promovarea tradițiilor specifice, datini preluate de la bunici, părinți și promovate, atât în țară, cât și în afara granițelor.
Ultimul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre este domnul Ion Hușleag, gospodar al comunității pe care l-am găsit la muncă în noua construcție a sediului cultural al comunității lipovenești din Focuri. Domnia sa este implicat, sărbătoare de sărbătoare, și în viața spirituală a comunității.
Într-o viitoare ediție vom poposi în incinta școlii din Focuri și vom participa la o oră de limba și cultura rusă, transmițându-vă direct emoțiile, gândirea și creativitatea copiilor împreună cu doamna profesoară de limba rusă, Zinaida Gromic.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger