Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 18 decembrie 2019

Rușii lipoveni - trecut și prezent - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 18.12.2019)


În ediția de astăzi relatăm de la evenimentul intitulat - Rușii lipoveni: noi mărturii (comunicări și o dezbatere pe marginea unui proiect), manifestare care a avut loc, joi, 12 decembrie, începând cu ora 15, în Sala de Conferințe a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, de pe strada Codrescu, Nr. 6, Pavilion C.
Au vorbit: prof. univ., doctor în istorie, Dumitru Boghian despre Exodul rușilor lipoveni către spațiul românesc. „Arheologia” unei emigrații; cercetător științific, doctor în istorie, Marius Chelcu despre Ruşii lipoveni în Arhivele de la Iaşi: noi mărturii documentare şi utilizarea lor (secolul al XIX-lea) - lucrare realizată împreună cu doamna Cristina Bohan de la Arhivele Naționale din Iași; profesor de istorie la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos - Sergiu Enea despre Repere din istoria comunității rușilor lipoveni din Târgu Frumos. De la Cuza la Marele Război; Nicola Feodot (președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Târgu Frumos) despre Rușii lipoveni după anul 1990. Repere instituționale.
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, difuzăm, din deschiderea evenimentului, câteva minute din discursul domnului Silviu Feodor, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România, discurs în care sunt surprinse realizările/aparițiile editoriale la Editura comunității, volume care reflectă - trecutul și prezentul Comunității Starovere din România (de exemplu: Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, ediția a II-a, de F. E, Melnicov, tradusă de către prof. univ., dr. în filolofie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”; Rușii lipoveni în studii și documente, Volumul al II - lea - de asemenea tradus de către domnul profesor Leonte Ivanov și Rușii lipoveni din Dobrogea - istorie și tradiții specifice (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea-2011), semnat de către - dr. în istorie - Cerasela Dobrinescu, muzeograf - șef birou la Muzeul de Artă Populară Constanța. 
Toate aceste cărți au fost lansate, anul acesta, la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus“ (20 - 24 nov.) de la București.

Despre aceste subiecte... dar și despre evenimentele viitoare din sânul Comunității Rușilor Lipoveni din România dialogăm, în a doua parte a emisiunii de astăzi, tot cu domnul Silviu Feodor, președinte al comunității.
Într-o viitoare ediție a emisiunii - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni - abordăm și celelalte teme prezentate la manifestarea, de zilele trecute, de la Iași.
Oferim cuvântul, astăzi, domnului Silviu Feodor pentru a ne prezenta din proiectele implementate - pe parcursul acestui anului 2019... aducându-ne amănunte și despre manifestările organizate... evenimente care au avut ca scop promovarea personalităților din sânul comunității. 


Despre toate acestea vorbim, astăzi, pe tate frecvențele Radio Iași, începând cu ora 20 și 30 de minute. Ne auzim și online: http://www.radioiasi.ro/asculta-live/ 
Realizator: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger