Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

luni, 18 mai 2020

În pași de dans... acasă la rromii din Botoșani – Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 18.05.2020)


Astăzi poposim acasă la rromii din Botoșani... pentru că, pe aceste ţinuturi moldave,  am găsit un om talentat, dedicat muzicii, fiind înzestrat cu un mare dar.... prin venele sale se scurg partituri, mintea sa e invadată de portative, viaţa întreagă fiindu-i un concert de note şi simfonii... iar  muzica sa a adus și aduce lumină şi veselie în sufletele oamenilor, fiind prezent la mai toate evenimentele din sânul comunităţii... ce mai?... o viaţă de muzician.
Invităm la dialog pe Cozmiță Lascarache, originar din satul Dracșani, comuna Sulița, Botoșani, un om iubitor de muzică, iubitor de frumos… încât, dacă-l audiem… aproape că nici nu știm cum să-l prezentăm - un adevărat iubitor de folclor autentic, un adevărat vânător de stări, cântând atât la supărare, cât şi la bucuria prezentă în viaţa oamenilor, cântând atât doine de dor, de cătănie, cât şi hore, sârbe, muzică lăutărească, şi altele. 
După cum însuşi mărturiseşte: acordeonul este viața domniei sale, instrumentul pe care-l are în suflet mereu, acestea sunt cuvinte făurite în suflet, bazate pe talent, pe experienţa de viaţă, aceste cuvinte pe care le-am putut auzi de la Cozmiță Lascarache - arată trăirea şi atitudinea rafinată a marelui maestru... Cu toate că nu a studiat la şcoli înalte, podoaba vieţii sale a fost talentul cu care a fost înzestrat de către Dumnezeu şi pe care l-a moştenit din familie, un talent care a fost fructificat adunându-i toată seva într-o linie melodică, într-un concert al întregii vieţi.
Leagănul copilăriei a fost în sânul familiei, o familie de artiști desăvârșiți, iar primele aplauze - la scenă deschisă - au fost la vârsta de cinci ani, iar după a continuat alături de tatăl Domniei Sale, un violonist de excepție și de fratele Domniei Sale – un acordeonist cum rar ni se dă să întâlnim, fratele fiind mai mare cu zece ani. Așadar, alături de aceștia a continuat să cânte la diferite petreceri și nu numai, ci la toate ocaziile care i-au deschis drumul spre succes.
Ce vă putem spune este că domnul Lascarache a participat la numeroase concursuri si festivaluri  - atât în țară, cât și în străinătate - fiind cunoscut şi peste hotare.
Talentul fiind un geniu în sâmbure, a fost invitat să colaboreze cu orchestra Radioteleviziunii Romane, fiind angajat al Orchestrei - Rapsozii Botoșanilor cu care a și imprimat câteva albume.
Dar despre toate acestea veţi afla dacă ţineţi aproape de Radio Iaşi, un radio al inimii tale.
Aşadar, vă invită, începând cu ora 20 și 30 de minute, să-i audiem povestea lui Cozmiță Lascarache – un exemplu pentru noi toți, pentru că prin muzica sa mulţi dintre noi am descoperit valoarea ei, am descoperit că muzica este limba pasiunii, este pictura orbilor, leacul minţii, este vinul care umple cupa tăcerii, este sufletul limbajului, ce mai... ea este însăşi izbucnirea sufletului, pentru că în noi înşine zace un cantec, nu credeţi?
Vă reamintim, dragi prieteni, că astăzi, 18 mai 2020, începând cu ora 20 și 30 de minute, suntem acasă la rromii din Botoșani, iar invitat la dialog este Cozmiță Lascarache – un vrăjitor al acordeonului, care  are puterea să stârnească în noi, nu doar instinctele, ci şi gândurile cele mai profunde… muzica Domniei Sale porneşte din inimă şi se adresează inimilor - de aceea putem spune că muzica este o hrană a inimii, iar cântecul este o răsfrângere a sufletului.

Cozmiță Lascarache, astăzi, ne spune că  toți acordeoniștii au ceva special, iar – cu acordeonul și cu măestria cu care cântă la acesta – a fost în afara granițelor și a încântat ochii și urechile străinilor.
Muzica – în familia Domniei Sale – se transmite din tată în fiu, ca drept dovadă că toți nepoții sunt apropiați - fiecare dintre ei, de câte un instrument muzical… ducând mai departe, pasiunea pe care o au toţi pentru muzică…
Muzica, după cum ne spune interlocutorul nostru - schimbă mentalitatea omului.

Reamintim că – invitat la dialog, astăzi, 18 mai a.c., avem pe Cozmiță Lascarache – iubitor de folclor autentic românesc și nu numai, cunoscător al muzicii și din afara granițelor – un virtous al instrumentelor populare, dar apropiat sufletului a fost și rămâne acordeonul.
Invitatul nostru ne povestește din experiența Domniei Sale în Orchestra Raposzii Botoșanilor, apoi ne mai vorbește despre faptul că nouă ani a fost contabil, una peste alta – un om pasionat de muzică, de cifre, într-un cuvânt – de muncă.
Despre toate acestea veți afla ascultând Radio Iași, un radio al inimii dumneavoastră, începând cu ora 20 și 30 de minute, astăzi, 18 mai 2020, începând cu ora 20 și 30 de minute. 
Audiție plăcută!

Text: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger