Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 6 martie 2019

Incursiune în istoria rușilor lipoveni prin ochii istoricilor - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 06.03.2019)

         În ediția de astăzi a emisiunii noastre invitat la microfonul Radio Iași avem pe doctor în istorie, Marius Chelcu, cercetător științific gradul II la Institutul de Istorie A. D. Xenopol, Academia Română.

       Domnia Sa împreună cu profesorii Dumitru Boghean de la Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Sergiu Enea, prefesor de istorie la Liceul Teoretic Ion Neculce din Târgu-Frumos, alături de Neculai Feodot - președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Târgu-Frumos - au finalizat, chiar în această perioadă, un volum despre viața rușilor lipoveni din Târgu-Frumos. La bunul mers în ceea ce privește alcătuirea volumului au participat Cristina Bohan, arhivist la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Iaşi şi Marfa Parfimon, profesor la Liceul Ioan Neculce din Târgu Frumos.        

     Până la apariția volumului, în exclusivitate, pentru dumneavoastră, prezentăm, în ediția de astăzi, contextul Schismei din Biserica Ortodoxă Rusă, din anii 1664-1667, în timpul reformei Patriarhului Nikon, atunci când staroverii, pentru a-și păstra credința strămoșească, au luat drumul pribegiei, nesupunându-se noilor legi.
       Mulți dintre aceștia, dragi prieteni, au ajuns, cu voia Domnului, pe teritoriul Moldovei. Audiem, de la invitatul nostru, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, doctor în istorie, Marius Chelcu, câteva istorisiri despre trecutul rușilor lipoveni.


În ediția de astăzi, invitatul nostru ne prezintă istoricul rușilor lipoveni din Moldova, cu accent pe principalele ocupații ale acestora.
Istoric Marius Chelcu, atunci când s-a apucat de cercetare pentru alcătuirea volumului dedicat Comunității Rușilor Lipoveni din Târgu-Frumos, s-a arătat destul de sceptic, pentru că despre istoricul staroverilor din România existau foarte puține informații, dar, iată că lucrarea a fost finalizată, iar, în următoarea perioadă va vedea lumina tiparului la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.


Istoric Marius Chelcu, invitat al ediției de astăzi a emisiunii Comunități etnice/Ruși lipoveni, ne conturează o imagine a principalelor meserii pe care rușii lipoveni le-au practicat de-a lungul veacurilor, atât în țara de origine, cât și în țara în care s-au așezat.


Din ultima intervenție pe care o difuzăm cu istoric Marius Chelcu de la Institutul de Istorie A. D. Xenopol, Academia Română, Filiala Iași, aflăm mai multe despre Sfânta Biserică din Comunitatea Rușilor Lipoveni din Târgu-Frumos.

Felicitări cercetătorilor pentru subiectele abordate și pentru munca de documentare meticuloasă, dorindu-le să realizeze cât mai multe studii care să nuanțeze și să scrie istoria palpabilă a minorităților.
Mai multe despre subiectele prezentate, vă invităm să ascultați, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, în emisiunea dedicată Rușilor Lipoveni din România.
Text, audio: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger