Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

"SCRIERI DINTR-UN TIMP BUIMAC/AIUREA"

Dan Tapalaga - Bulversarea valorilor - Scrieri dintr-un timp buimac. Dan Tapalaga e jurnalist. E un jurnalist "cu vena". Cartea lui daca o pui in picioare pe masa de studiu sau pe oricare alta masa "sta in picioare", spre deosebire de alte carti care cad (se apleaca). E acel tip de om care e atent la generatia prezenta (23-33 de ani), cine stie, daca si la cea de peste 50 de ani? Vom vedea! Nu e acel "om"/nu e acel jurnalist/ nu e acel hoitar, vidanjor, nu e acel "castrat moral"/ slugarnic de presa, cel putin asta o pot constata din ce scrie in aceasta carte, care poarta o discutie cu tine si apoi din ce vorbesti, ca e gluma, ca esti la tigara, ca esti la cafea, ca esti coleg, ca esti femeie de serviciu (asadar din ce spui in dialog) - vezi maine pe print la "Cutia cu Maimutze"! Jenant!
Raportat la carte, carte, care, repet - "sta in picoare" - pot fi lansate o serie de dezbateri la nivelul intregii tari, de ce n-ar fi, incepand cu luna ianuarie a acestui an, 2011, cinci dezbateri, cate una la doua luni - in cinci mari orase ale tarii?
Temele pot fi constituite din capitolele cartii:
TEMA I: Chinurile refacerii;
TEMA II: Politice;
TEMA III: Detaliile sistemului. Reteaua SOV, Voicu si altele;
TEMA IV: Presa, servitorii si stapanii;
TEMA V: Romania si America, UE sau RUSIA?
Este doar o propunere, dar pana a fi realizabila sa aruncam ochiul spre cateva fraze "vanoase" din
Bulversarea valorilor - Scrieri dintr-un timp buimac:
  • p. 139: "Cand n-ai argumente, urli, dai din maini, gesticulezi artistic din sprancene, scuipi flacari pe ochi si dai cu invitatul de pamant ca sa mai ridici un pic audienta. Jurnalistul-maimuta castiga teren si face pui vii" - o constatare pertinenta la ce vedem in fiecare seara la televizor! De asta am comandat de pe www.hotnews.ro cartea de fata si speram ca "jurnalistul-maimuta" sa nu fete niciodata sa nu faca pui sau sa fete si "sa-i prinda inghetul".
  • p. 166: "Toata durerea si compasiunea pentru ziarele oneste care se tarasc prin desertul crizei, sperand sa supravetuiasca. Toata solidaritatea cu jurnalistii de buna-credinta, atatia cati sunt, de la ziarele care au tras oblonele. Niciun regret pentru hoitarii, vidanjorii si ciomagarii de presa care dispar in neant, aerisind putin locul. Parca se respira mai usor fara ei, fara toxinele lor" - ziare oneste nu mai sunt sau poate nu au fost niciodata, criza e continua in Romania, iar despre hoitari, vidanjori, ciomagari observam ca stau in continuare in platouri sau, o parte din ei, pititi prin birouri de inalta clasa, si, sa o spunem concret sau refugiat, mai nou, prin universitati! Schizofrenie tatala: predau presa!
  • p. 192: " ... slugarnici, castrati de valori morale si dispusi la compromis continuu" - cand unii ne ofera lectii de moralitate, un exemplu e prin aparitia cartii de fata, altii tipa, se razboiesc, fac rascoale in sistem si nimic, nimic nu au de spus, desi, au peste 50 de ani, nu-i vede nimeni pe acestia !?! Si daca-i vad eu? Rezolv ceva? Inca nu! (sic!). Multe fraze sunt de citit, de recitit (vezi: A citi, a reciti, Matei Calinescu) din Bulversarea valorilor, valori care singuri le ingropam, valori de care ne batem joc, valori care niciodata nu suntem capabili sa le vedem cand trebuie. Nimic nu mai e de spus raportat la prezent, un prezent scarbos, plin de "hachite", de batrani care si-au pierdut liniaritatea, de tineri fara puncte de reper, bineinteles, cu exceptii. Conchid - "Cu incredere si speranta", e, de fapt, autograful lui Dan Tapalaga pe prima pagina a cartii: Bulversarea valorilor - Scrieri dintr-un timp buimac.
  • buimác (buimácă), adj. – Tulburat, ametit, năuc. Origine necunoscută. Legat fără îndoială de bui si buiac, chiar dacă lipseste etimonul exact (Cihac, II, 31). Este putin probabilă ipoteza lui Scriban, întemeiată pe tc. buyunmak „a creste”. – Der. buimăci, vb. (a zăpăci, a ameti, a tulbura); buimăceală, s. f. (năuceală, stupoare); buimăcie, s. f. (rar, năuceală); buimatec, adj. (rar, năuc, prostit).
Powered By Blogger