Intrăm în incinta Hanului Plutașilor din
Borca, han situat de pe cursul râului Bistrița, acolo unde dialogăm cu maestrul
bucătar Costică Fedeleș, cel care ne prezintă câteva rețete originale, reinventate și cu mare cerință pentru
iubitorii bucatelor tradiționale.
Delicatesele
tradiționale nu aveau cum să nu fie asociate cu tradițiile și meșteșugurile
românești, întrucât în gospodăria domniei sale am descoperit părticele din
universul înaintașilor străbuni, ca o completare între tradiție și arta
culinară.
Costică
Fedeleș ne introduce în atmosfera Hanului Plutașilor, descriindu-ne
atmosfera din urmă cu 70 de ani din Borca, pentru ca imediat - prin cuvânt și
faptă - să-și arate calitățile de maestru bucătar, prezentându-ne o interesantă
rețetă de hribi cu smântână. Interlocutorul nostru ne
mai oferă, prin cuvânt, amănunțit - toți pașii pregătirii ciorbei de burtă. În
ideea că pofta nu e prea mare, încât să ne ia auzul, vă invit, iubiți prieteni,
să intrați în lumea culinară, alături de invitatul nostru, iar pe gospodine le
poftim să-și aducă pix și hârtie pentru a nota rețeta, încât nu veți regreta...
Și să nu credeți că tot
omul se naște învățat, invitatul nostru a început să cocheteze cu bucătăria pe
la vârsta de 20 de ani, când, soldat fiind, fură din tainele bucutăritului de
la bucătarul șef, care, cu talent și pasiune, le punea și oferea mâncarea delicioasă
soldaților.
Costică Fedeleș, din Borca, primul
invitat al ediției de azi a emisiunii noastre ne face cunoscută o altă rețetă
inventată de domnia sa. Ingredientele? Papilele gustative nu-mi dau voie nici
să pot pronunța… unt de oi, păstrăv? Cu toate că-mi plouă în gură, vă invit să
pătrundeți în lumea păstrăvului în unt de oi, o noutate, cred, și pentru
dumneavoastră, iar dacă aveți drum prin Borca, neapărat trebuie gustat, dacă
nu, când nu știți ce meniu să mai puneți pe masă, încercați rețeta și trimiteți
emisiunii noastre măcar fotografiile cu farfuriile care neapărat trebuie să
conțină păstrăv în unt de oaie… Cine știe? Poate chiar facem un concurs
premiind cea mai frumoasă farfurie cu peștele în unt de oaie.
În a doua parte a
ediției de astăzi a emisiunii noastre vorbim despre proiectul - „Satul
vasluian – tradiție și actualitate”. Așadar, Muzeul Etnografic al
Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Centrul
Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui au
organizat, la Palatul Culturii din Iași, expoziția de fotografie „Satul
vasluian – tradiție și actualitate”. Expoziția etalează o selecție de
68 de fotografii realizate în cadrul proiectului menționat și a fost deschisă
publicului la începutul lunii iulie 2018, în spațiul expozițional al Muzeului
Etnografic al Moldovei, unde va putea fi vizitată până la 2 septembrie. Despre
proiect, de la vernisajul expoziției, ne povestește etnolog Lucian Lefter, Centrul
Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.
De asemenea, etnolog
Lucian Lefter, ne vorbește și despre un alt proiect de suflet pe care l-a coordonat în instituția în care activează. Este vorba despre transferul de pe
benzi magnetice a Arhivei de Folclor "Vasile Adăscăliței" și punerea, în
variantă modernă, în circulație. Primul pas a fost deja întreprins,
fiind vorba despre un Volumul I, dintr-o serie de mai multe volume, volum
intitulat – Măi soldate Roșior, lansat, la Vaslui, în luna aprilie 2018.
Foto - Arhiva Centrului
Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Vaslui