Salutam initiativa ziarului "Cotidianul" de a ne tine in priza cu ce se intampla in viata culturala. Pe langa CD-urile, cartile care ni le ofera, echipa "Cotidianul" surprinde in continuare. Este vorba despre textul: "Andrei Makine se intoarce la firul ierbii", aparut astazi, 2 aprilie 2008.
Asadar, recomand cu caldura tuturor celor care mai citesc astazi, in aceasta lume a haosului, a morbidului romanele lui Makine. Plecat din Rusia, premiat in Franta cu Goncourt, il incadram in generatia tanara a exilatilor scriitori rusi. Textul cu pricina ne vorbeste despre cartea "Fiica unui Erou al Uniunii Sovietice", recent tradusa in limba romana de Ileana Cantuniari. Trebuie precizat, inca din capul locului faptul ca aceasta carte este debutului lui Andrei Makine.
A copilarit in Siberia, iar aceasta "zona" de subterana i-a lasat in minte imagini feerice, magice. Pentru a vedea si a simti proza, daca putem spune, feerica, magica nu trebuie sa ratam citirea romanului: "Femeia care asteapta". Gasim acolo un personaj cu seve de "underground" numit Vera. "Barca", "zapada", "soarele care nu mai rasare", dar si "trupurile ciopartite" de razboi ne transpun intr-o lume aparte, usor de intrat, in cazul in care punem mana pe cartile lui Makine, greu de iesit ulterior. Imi aduc aminte, citez din memorie, "un colt paradisiac e inima noastra", spunea, nu demult Makine intr-un interviu, poate singurul aparut la noi. Putin, foarte putin constientizam cat de paradisiaca este inima pe care o avem. "Testamentul Francez" este un alt roman al lui Makine care chiar a adus lacrimi foarte multe, da, lacrimi si lacrimi de copil, de elev. Nu vreau sa scriu mai multe, ci mai fac o simpla trimitere pentru a intelege, poate nu numai eu, ..., poate si altii ca: "Frumusetea va salva lumea". O lectie de predat oricarui OM. A predat-o deja profesorul F.M. Dostoievski.