Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

marți, 12 iunie 2012

Vernisaj la Ateneu - joi 14 iunie 2012

Ateneul Tatarasi, Asociatia Mesterilor Populari din Moldova, Muzeul Etnografic al Moldovei, va invita joi, 14 iunie, la ora 17.00, la vernisajul expozitiei de sculptura ASCULTAND LEMNUL, apartinand artistului MIRCEA MIHAILESCU.
Mircea Mihăilescu a debutat plecând de la modelele artei populare, pe care şi le-a însuşit şi îmbogăţit spiritual, ulterior, prin propria sa personalitate.
Plăcerea povestirii, umorul, acea „teamă de gol” (horror vacui) ş.a., însemne definitorii ale creaţiei populare, se regăsesc şi în substanţa intimă a creaţiei sale. În timp, însă, a evoluat către o artă cu caracter simbolic, adiţionând şi experienţe ale artei contemporane. Aşa se face că „Fântâna cu cărţi”, „Cocoşul”, „Familia”, „Descătuşare” ne vorbesc altfel despre creaţia unui artist care, nepărăsind tradiţia, a ştiut să-şi dezvolte propriul limbaj, evoluând, uneori, în cele mai bune lucrări ale sale, înspre arta modernă - Critic de artă Aurel ISTRATI
Lucrările lui Mircea Mihăilescu au o complexitate ce nu poate fi explicată decât prin harul ce i-a fost hărăzit de Dumnezeu şi de una dintre ursitoare, probabil de loc din codrii Neamţului, spaţiul din care a plecat în lume pruncul Mircea. Faptul că este fiu de preot ortodox este vizibil în opera sa artistică (mai cu seamă în troiţele sale atât de simple, dar şi de speciale), multe dintre lucrările sale având o clară ideatică biblică, nu neapărat creştin-ortodoxă, multe alte orizonturi ale cunoaşterii umane fiind survolate cu mare interes de către artistul nostru. Rămâne ca o constantă a operei sale artistice permanenta raportare la filonul nostru tradiţional, raportare omniprezentă în tehnica de lucru, în unele motive decorative sau în multe dintre subiectele lucrărilor sale, toate trădând, fără nici un echivoc, această tendinţă frumoasă, care dă forţă şi trăinicie întregii sale creaţii. În acelaşi timp, Mihăilescu este adesea modern, mai cu seamă în expresia sculpturală, cu nimic mai prejos decât mulţi alţi sculptori cu studii din spaţiul nostru sau de aiurea. De unde vine această modernitate, numai Dumnezeu şi acea buclucaşă de ursitoare din codrii Neamţului probabil ştiu! 
Etnograf Marcel LUTIC